Сигнализирай!

ЦИК: Ще има общо 710 секции за гласуване в чужбина, най-много са в Турция

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
87
0

Централната избирателна комисия обяви, че в чужбина ще бъдат разкрити общо 710 избирателни секции за предстоящите избори за български парламент на 27 октомври. Те са открити в общо 57 държави.

И на тези избори най-много секции ще има в Турция - 168. Във Великобритания и Северна Ирландия те са 112. В Германия секциите ще са 88, Испания - 64, САЩ - 53, Италия - 27, Нидерландия - 25, Гърция - 23, Белгия -16, Северна Македония - 5. 
От ЦИК отбелязват, че Министерството на външните работи предлага местата в тези държави да бъдат определени като места за гласуване извън страната. Съответно да бъдат образувани секции под условие, че бъде получено съгласие на приемащата държава за произвеждане на изборите до получаване на конкретно разрешение в срок не по-късно от 14 октомври.

По актуални данни от ведомството се очаква съгласие от приемащите държави с разрешителен режим за произвеждане на изборите от: Австрия – за секциите извън дипломатически и консулски представителства, от Алжир, Босна и Херцеговина и за секциите извън ДКП – за Норвегия и Швейцария.

От "Ергенът" до парламента - новото начало за Дениз Хайрула (видео)

След мотивираното предложение на посолството ни в Баку, Азербайджан, там няма да се образува секция поради нецелесъобразност.

Република Чехия дава разрешение за секции само на територията на дипломатическото представителство. Затова Бърно, Ихлава, Либерес, Млада Болеслав и Пилзен също няма да се образуват секции.

Поради влошена обстановка по сигурността на местата Тел Авив, Израел, и Бейрут, Ливан, МВнР предлага да не се определят като места за гласуване извън страната и да не се разкриват избирателни секции. В Украйна също така няма да се гласува.

На 1 октомври изтече срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната. Общият брой на подадените заявления от български граждани, които желаят да гласуват е 30 689.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.