Сигнализирай!

Европрокуратурата обвини бившия кмет и областния управител на Варна в измама с фиктивно пристанище (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 3 часа
180
0

Европейската прокуратура в София обвини четирима заподозрени, включително бивш кмет и бивш областен управител на Варна, в измама, свързана с реконструкция на рибарско пристанище, предава NOVA

Разследването, свързано с въпросното място, сочи, че то реално никога не е съществувало. Земята първоначално е регистрирана като „скали и пясък”, а четиримата заподозрени са сглобили няколко понтона и я пререгистрирали като рибарско пристанище.

Отстраниха Доган и от борда на ТЕЦ "Варна"

Проектът е на стойност 3,4 млн. евро. 2,8 млн. от тях е трябвало да бъдат изплатени от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а останалите от 675 475 евро – от националния бюджет.

Случаят е докладван на Европейската служба за борба с измамите (OLAF), която е подпомогнала разследването.

Става въпрос за неизползваемото пристанище “Карантината”. То беше построено през 2020 г. от администрацията на бившия кмет Иван Портних, като почти веднага след това се появиха проблеми с изграждането, изискващи ремонти.

Варна готви поредния "ремонт на ремонта" за пристанище "Карантината"

Пристанище "Карантината" продължава да "гълта" милиони

Най-напред се оказа, че кейовете му са недооборудвани, което прави възможно използването само на една трета от местата. След това морските течения затлачиха входа му с пясък и така се наложи спешно удълбочаване.
В последствие, през 2023г. "пристанището" привлече вниманието и на Европрокуратурата заради злоупотреби със средства.

След множеството сигнали и проверки се радваме, че властите най-после са се задействали и има повдигнати обвинения. Сега само остава да се стигне и до реални присъди. Все пак знаем, че в България нищо не се случва без нечий "гръб".

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.