Сигнализирай!

Ректорите с предложения за промени в разпределението на парите за университетите

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
88
0

Ректорите с предложения за промени в разпределението на парите за университетите. Съветът на ректорите настоява за нови индикатори, по които да се определя размерът на средствата за издръжка на обучението във висшите училища. До един месец те ще изпратят своите предложения за промени на Министерството на образованието и науката (МОН). Това стана ясно след заседание на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, което се проведе във Великотърновския университет, пише Mediapool.

Целта е средствата от държавата, предвидени в Закона за висшето образование (ЗВО), да бъдат разпределяни по начин, по който "едновременно се стимулира конкуренцията между висшите училища и търсенето на качество в обучението", но, без да има несправедливо ощетени.

"Трябва да търсим начини да покажем, че не се стремим към уравниловка, а към реални реформи, които стимулират всеки да се развива в областите, в които има традиции и потенциал", каза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Вълчев.

Внос на студенти и износ на образование

Ректорите приеха единодушно разработването на програма за подпомагане и промотиране на обучението на чуждестранни студенти в български ВУЗ-ове и износ на българско висше образование извън границите на страната. Параметрите на програмата, примерния бюджет за нея и изискванията на ректорите към държавните институции ще бъдат оповестени в 6-месечен срок.

Оказва се, че университетите имат значителен неизползван потенциал за обучение на студенти, които няма как да бъдат привлечени от вътрешния пазар.

"Алтернативите са две – влизане в ситуация на безпринципна конкуренция между висшите училища за привличане на все по-намаляващия брой български кандидат-студенти и обучаеми по програми за надграждащо и допълващо обучение или насочване на усилията към навлизане на нашите университети на нови образователни пазари, на които българското висше образование има традиции и може да предложи конкурентно качество на приемливи цени". Това каза председателят на Комисията по правни въпроси и нормативна уредба към Съвета за предложения за промени в Закона за висше образование доц. д-р Мария Нейкова.

Според ректорите олекотяването на тежките визови процедури за достъп на чужденци от страни извън ЕС с цел обучение в България е задължителна, но недостатъчна мярка. Съветът разработва пакет промени в Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане, Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България и Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

"В това отношение ще търсим съдействието на всички работодателски организации, Агенция по заетостта, МОН, МВнР и ДАНС, за да установим къде са "тесните места" в съответната вътрешна нормативна уредба, които правят неприемлив крайния резултат – издаване на съответната виза в срокове, които правят избора на обучение в България неконкурентен спрямо други държави", уточни председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова.

17-етажно общежитие на Софийски университет остана без асансьори

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.