Сигнализирай!

Топ 5 държави по ръст на жилищата в Европа, ние сме втори

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
187

Топ 5 държави по ръст на жилищата в Европа, ние сме първи в тази класация. След нас се подрежда Полша, трети са Литва. Следват Хърватия и Унгария. Данните са на Евростат и са от второто тримесечие на 2023 г.

С колко са се вдигнали имотите? С най-голямо увеличение са в Полша  - 17,7%. Ние сме с увеличение 15,1%. В Литва този процент е 10,4. В Хърватия 10% и Унгария 9,8%. Средно обаче в ЕС увеличението е значително по-малко - цените на жилищата са се повишили с 2,9%.

Освен това на няколко места, където има дори спад и жилищата са станали по-достъпни в сравнение с предходната година. Това са страни като Люксембург (-8,3%), Финландия (-4,8%), Франция (-4,6%) и Германия (-2,6%).

ПРОМЯНА В РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ПАРИТЕ ЗА УНИВЕРСИТЕТИТЕ

Подобно на цените на жилищата, наемите също се покачват, с още 3% в сравнение с второто тримесечие на миналата година в целия ЕС.

Но има разлика в тенденциите, пред които са изправени наемателите и купувачите, допълва Money. Докато разходите за наем са имали бавен и стабилен ръст през последното десетилетие и половина, разходите за закупуване са се повишили с повече от 50% от 2014 г. 

Цените на жилищата в Полша са се увеличили над два пъти от 2013 г. Насам, смята Марчин Креглевски, специалист по недвижими имоти във варшавската адвокатска кантора Dudkowiak Kopeć & Putyra. По думите му заплатите в бизнес сектора на страната са се увеличили повече от два пъти през това време.

За България пък това е поредно тримесечие на покачване на цените на имотите. Предходното също отчете ръст от точно 16%. Според статистиката на Евростат през последната година цените на жилищата у нас се покачват постоянно и то с двуцифрено число почти всяко тримесечие.

Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.