Сигнализирай!

Гешев забрави за някои основни принципи в правото и реши пак да съди Никола Минчев

Gospodari.com
Gospodari.com
14.10.2024 г.
378
0

Изглежда бившият главен прокурор на България Иван Гешев е забравил за някои основни принципи в правото, затото отново е решил да съди бившият депутат на ПП-ДБа, а сега евродепутат Никола Минчев

Става въпрос за принципа “Никой не може да бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление”. Той е признат от Хартата на основите права на ЕС и от Европейската конвенция за защита на правата на човека, напомня Софийският районен съд на бившия главен прокурор Иван Гешев. Поводът е наказателно дело за клевета, което Гешев за втори път опитва да заведе срещу Минчев, съобщава “СЕГА”.

Гешев иска да съди Минчев, тъй като се почувствал наклеветен заради казаното от депутата, че изглежда, че е свързан с групата на Мартин Божанов - Нотариуса. След убийството на Божанов в края на януари се заговори за ролята му на съдебен брокер. В миналия парламент беше създадена нарочна комисия, която да проучи казуса и влиянието на Нотариуса в съдебната власт. Тя се оглавяваше точно от Минчев и не постигна особени резултати.  

Отново единствен кандидат и предизвестен победител (видео)

През февруари Гешев пусна тъжба срещу Минчев, но тъй като не плати държавната такса от 12 лева, делото по нея беше прекратено от Софийския районен съд на 1 април. На 17 април Гешев депозира в съда абсолютно същата тъжба срещу Минчев. През май съдията по новото дело го прекратява.

"Налице е пълно съответствие между тъжителя и лицето, срещу което са насочени, като изложената фактическа обстановка в тъжбите е напълно идентична. Нещо повече съдържанието на втората дословно преповтаря първата т.е. налице е обвинение за идентично престъпление. Наличието на постановен и влязъл в сила съдебен акт сред изрично изброените в НПК - разпореждане за прекратяване на наказателното производство, обуславя приложение на забраната ne bis in idem", обяснява съдията и прекратява наказателното производство.

Гешев води и други дела заради изказвания, свързващи го с Божанов. 

Едно от тях е срещу бившия правосъден министър, а сега депутат от ПП-ДБ Атанас Славов. Този процес беше спрян заради имунитета на Славов.

Бившият главен прокурор даде на съд и адвокат Емануил Йорданов. Този процес върви, като последното заседание по него е било през юли, се вижда от електронното деловодство на районния съд.

 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.