Сигнализирай!

Осъдиха българин и четирима албанци за трафик на кокаин за 200 млн. паунда в Англия

Gospodari.com
Gospodari.com
14.10.2024 г.
1278
0

Осъдиха българин и четирима албанци за наркотрафик на стойност 200 млн. паунда във Великобритания, предава БНТ.

Банда, съставена от българин и четирима албанци, беше призната за виновна от английски съд след дълъг процес за внасяне на кокаин от Латинска Америка на стойност около 200 милиона паунда в Обединеното кралство.

Членовете на бандата са заловени през февруари 2021 г. Процесът приключи след повече от три години, но произнасянето на дължината на присъдите бе отложено за 11 ноември. Българинът Петко Жутев и албанците Гергий Дико и Бруно Куци се признаха за виновни за контрабанда на пратката, докато другите двама албанци Ерик Муци и Олси Ебея бяха признати за виновни за участието си. От полицията са заявили, че този случай е класически пример за престъпници със скрит мотив, завладяващи добре управляван бизнес, който вече е установен във вноса и износа на продукция и е по-малко вероятно да предизвика подозрения.

ГДБОП иззе над 500 църковни реликви с висока стойност в Габрово (видео + снимки)

Всичко е станало през компанията Agro Food Ltd, след като през декември 2020 г. е сменен собственикът и за неин директор е назначен Петко Жутев. 41 палета с банани пристигат на пристанището в Портсмут с товарен кораб от Колумбия и след това са транспортирани до склад на компанията в Северен Лондон.

Полицията и разузнаването обаче вече са знаели за съдържанието на пратката, в която са открити 2330 блокчета от по 1 килограм кокаин. Лично Жутев се е подписал за получаването на пратката на шофьорите на камионите, които са били полицаи под прикритие, след което са извършени и арестите. При претърсване на склада са били открити най-различни кашони със стока, мобилни телефони, празни куфари и зареден черен турски револвер марка Ozkursan. За Петко Жутев се посочва изрично, че той е бил твърдо решен да се занимава с контрабанда на кокаин в Обединеното кралство и е дошъл точно с тази цел на Острова.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.