Сигнализирай!

Ето колко кандидати се борят за депутатско място в следващия парламент (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
106
0

Ето колко кандидати се борят за депутатско място в следващия парламент – цели 4858.  1378 от кандидатите са жени, а 3480 - мъже. 1702 са кандидати в два района. Тези числа обаче също ще се променят, тъй като продължават да постъпват искания за заличаване на някои от тях. Това каза заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг за организацията и провеждането на парламентарни избори на 27 октомври.

Подготовката върви нормално и ЦИК има взаимодействиес всички органи, които имат отношениекъм изборния процес, предаде NOVA.

Заявени са около 12 640 секционно избирателни комисии в страната и извън нея, но тази цифра ще търпи промени. 48 часа преди изборния ден ще се образуват секции в лечебни заведения, други социални институции и в места за задържане. 

В 9353 секции у нас ще се гласува с машина. В чужбина броят на секциите е общо 719 в 57 държави, в 157 от които ще може да се гласува машинно, добави Матева. 

За цялата страна са образувани 163 комисии за гласуване с подвижна избирателна кутия. Избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявленията си до 21 октомври. 

Вече са започнали обученията на СИК, организирани и провеждани от РИК. 

"Миналата седмица ЦИК прие методическите указания за гласуване в страната, а вчера - в тези извън страната. Те са публикувани на страницата на ЦИК. В обучителните материали сме публикували и интерактивни тестове за отчитането на резултатите от гласуването. Хубаво е членовете на СИК да направят тези тестове, за да видят кои са най-честите грешки при попълването на протоколите и отчитането на гласовете", каза още тя.

На 16 октомври от 10 часа „Информационно обслужване“ АД ще демонстрира софтуерите, с които ще се обработват резултатите от изборите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.