Сигнализирай!

Съюзът на съдиите с призив ВСС да не избира главен прокурор и председател на ВАС

Gospodari.com
Gospodari.com
16.10.2024 г.
333
0

Съюзът на съдиите с призив Висшият съдебен съвет, чийто членове от две години са с изтекъл мандат, да не избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд, информира БНР. Това става дни след като за поста на Обвинител номер едно беше номиниран само изпълняващият функциите в момента Борислав Сарафов и ден преди Съветът да открие процедурата за избор на наследник на Георги Чолаков, чийто мандат изтича след месец.

Отново единствен кандидат и предизвестен победител (видео)

От най-голямата магистратска организация заявяват, че смисълът на различната продължителност на мандатите на Висшия съдебен съвет -  5 години, и на председателите на върховните съдилища и главния прокурор - 7 години, обуславя и недопустимост на ситуации, при които един и същ състав на Съвета да избира повече от един път последователно някой от т.нар.  трима големи в съдебната система.

В становището се припомня и че въпреки възраженията на съсловната организация и на редица неправителствени организации срещу номинацията на Иван Гешев, именно този състав на Висшия съдебен съвет го избра за главен прокурор.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.