Сигнализирай!

Свободата на словото в интернет все повече намалява

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
95
0

Според доклад на правозащитната организация Freedom House, публикуван в сряда, свободата в онлайн пространството в световен мащаб намалява за 14-та поредна година. Ситуацията е особено тревожна, като се има предвид, че в 41 от оценяваните държави тази година се проведоха или ще се проведат избори.

Експертите подчертават, че свободата в интернет пространството е от решаващо значение за добре функциониращата демокрация.

От блокирането на уебсайтове до ограничаването на платформите на социалните медии и задържането на онлайн активисти, свободата на словото в интернет е в опасност, сочи проучването, направено в 72 държави. 

Както никога: МВР е свалило сатиричния сайт за Пеевски заради граждански сигнали

Разгледахме конкретно 41 страни по света, в които се провежда някаква форма на общонационални избори. Видяхме, че генеративните инструменти на изкуствения интелект се използват все по-често от партиите и кандидатите, за да създават привлекателни мемета, да се подиграват с политическите си опоненти и да достигат до по-разнообразна аудитория“, обяснява Киан Вестейсон от Freedom House. Това може да подкопае доверието в демокрацията и да заблуди избирателите, допълва той. 

Докладът дава данни и за някои положителни статистики. Гражданското общество в Замбия, например, успява да се противопостави на цифровите ограничения, а Чили демонстрира невероятно силни гаранции за правата на човека онлайн, пише в доклада.  

В онлайн пространството в САЩ се разпространява подвеждаща информация както от местни, така и от чуждестранни участници, казва Вестейсон по повод изборите в Америка.  

Като привличат вниманието към състоянието на цифровите свободи по света, изследователите се надяват политиците и частният сектор да разработят начини за утвърждаване правото на хората на свободен достъп до интернет.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.