Сигнализирай!

НАП ще изисква от фирмите отчитане, което само ще ги натовари с разходи

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
155
0

НАП ще изисква от фирмите отчитане, което само ще ги натовари с разходи. Целта е да се отчитат материалните запаси пред НАП на всеки три месеца, пише СЕГА

Работодателските организации остро възразяват срещу предложението на финансовото министерство от догодина фирмите на всеки три месеца да декларират дълготрайните си материални активи и материалните си запаси. Това представлява нова административна тежест за компаниите у нас, която ще доведе до допълнителни счетоводни и инвентарни разходи, обявиха представителите на бизнеса в становища до Министерството на финансите.

Тази нова мярка е включена в пакета данъчни изменения за 2025 г., като все още тече периодът на обществено обсъждане.

Целта на МФ е ясна - да затвори пробойните в хазната и да преустанови практики, с които недобросъвестни фирми си спестяват плащането на данъци, като отчитат складови наличности, които отдавна са продадени.От Българска стопанска камара (БСК) обаче предлагат МФ да прилага новата мярка само за сектори, за които е известно, че създават подобни проблеми, вместо да бъдат тормозени всички останали редовни данъкоплатци.

"В мотивите на МФ към промените в Закона за ДДС е посочено, че това се прави с цел изваждането на България от „сивия списък“ за пране на пари. Ние не знаем дали тази мярка самостоятелно може ни извади от този списък, но тя ще принуди предприятията непрекъснато да правят ревизия на своите материално-стокови запаси - продукция, стоки, материали", коментира пред "Блумбърг тв" зам.-председателят на БСК Станислав Попдончев.

Попдончев припомня, че преди една година по подобен начин е въведено изискване за деклариране на всеки три месеца пред НАП на наличните парични средства в касите на фирмите, както и размерът на вземанията от собственици и управители. "Нямаме информация доколко това допринася за приходите във фиска, не са предоставяни публично данни за ефекта от тази мярка, но сега се въвежда нова такава административна тежест", каза зам.-председателят на БСК.

Според БСК трябва да се прецизира за кои предприятия да се отнася новото изискване, като се постави фокусът върху сектори, за които има данни, че прикриват продажби чрез отчитане на дълготрайно материални активи.

В публикувания вариант на промените в Закона за ДДС липсва оценка на въздействието от новата административна мярка. Нещо повече, твърди се, че тя няма да доведе до разходи за бизнеса. "Това изобщо не е така - фирмите ще бъдат натоварени с допълнителни разходи най-малкото за счетоводно обслужване, но също и за вътрешно-организационни разходи за извършване на инвентаризацията", посочват от БСК.

Проблемът вече е дискутиран във финансовата комисия към Съвета за тристранно сътрудничество, където работодателските организации остро са възразили срещу тримесечно отчитане на дълготрайни и краткотрайни материални активи. От БСК смятат, че в крайна сметка финансовото министерство ще представи по-мек вариант, така че да не се стига до допълнително отежняване на бизнес средата.

В същото време от БСК са доволни от друга предложена промяна в Закона за ДДС, която улеснява малките предприятия да извършват сделки в други държави от ЕС. В момента те трябва да се регистрират и да изпълняват задълженията по ДДС в държавата-членка, в която е дължим ДДС. Това е проблем за малките предприятия. МФ предлага възможност за ползване на специални режими за малките предприятия с по-прости правила с цел намаляване на разходите им за справяне със сложната системата на ДДС в ЕС.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.