Сигнализирай!

Доклад разкрива българска мрежа от офицери и разузнавачи, работещи в полза на Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
588
0

Нов доклад на украинския мозъчен тръст Centre for Defence Strategies разкрива мрежа от военни и разузнавателни офицери на България, вплетени в руските операции за влияние в цяла Европа и срещу НАТО. Графиката назовава ключови фигури и групи в няколко страни, разказват “Елфите”.
 

Абстракт

Докладът „ВОЙНИЦИ ИГРАЧКИ: 58 военни и разузнавателни офицери на НАТО свързани с руски активни мероприятия разкрива мрежа от пенсионирани български военни офицери, служители на разузнаването и други организации, участващи в насърчаването на проруски наративи и подкопаване на членството на България в НАТО. Документът разкрива ключови лица и организации, действащи в България и страни от ЕС, които са свързани с руските служби.

Войници от Северна Корея вече пристигат в Русия, обяви Сеул

Резюме

Докладът идентифицира 58 военни и офицери от разузнаването на НАТО, които са били инфилтрирани от руски операции за влияние. Тези хора и организации участват в насърчаването на проруски наративи и подкопаване на членството на България в НАТО.

България

Докладът се фокусира върху България като най-големия непряк доставчик на оръжие за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия в страната. Той също така отбелязва, че България се е очертала като ключов фактор в региона със стратегическото си местоположение, което я прави важен център за военни и разузнавателни операции.

Организации, работещи в България

1. Брод за България:
Неправителствена организация (НПО), основана от Стоимен Стоименов, пенсиониран офицер от българската армия. Брод за България е регистрирано като едно дружество към СНЦ Научно-експертен клуб "Сигурност". Вероятната цел на тази инициатива е да се противодейства на плана на българското правителство за изграждане на постоянна база на НАТО в страната.

2. Национално Движение Русофили:
Движение, ръководено от Николай Малинов, преизбран за председател на конгреса му. Платформата систематично отразява дейността на Национално движение „Русофили“ и се занимава с популяризиране на проруски наративи.

3. Асоциация на разузнавачите от запаса:
Сдружение, ръководено от генерал-лейтенант Кирил Цветков, пенсиониран офицер от българската армия. Уебсайтът на организацията последователно насажда руските интереси и критикува НАТО и Европейския съюз.

4. “Отбрана”:
Портал, създаден от генерал-лейтенант Кирил Цветков, който публикува статии с критика към НАТО и ЕС. Отбрана е известна с проруската си позиция и е участвала в разпространението на дезинформация за Украйна.

5. СЪЮЗ НА ОФИЦЕРИТЕ И СЕРЖАНТИТЕ ОТ ЗАПАСА И РЕЗЕРВА (СОСЗР):
Организация на запасните офицери с ръководител генерал-лейтенант Кирил Цветков. В нея участват пенсионирани български военни и служители на разузнаването. СОСЗР е известна с проруската си позиция и е участвала в разпространението на дезинформация за Украйна.

Тези организации и лица са подчертани като ключови играчи в насърчаването на проруски наративи и подкопаването на членството на България в НАТО. Това се явява сериозен проблем за регионалната сигурност и стабилност.

Ще видим дали ДАНС, ГДБОП и останалите отговорни институции ще обърнат някакво внимание на този доклад, или ще продължат да слугинстват безропотно на Пеевски. Нали все пак г-н Магнитски се е провъзгласил за евроатлантик.

Всяко подминаване на подобна информация може да се смята за престъпление срещу България.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.