Сигнализирай!

ЦИК излезе с безумни решения във Варна дни преди вота за парламент

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
258
0

Указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) буквално изумиха всички хора във Варна, занимаващи се с изборния процес. Те се отнасят до неделя, когато с парламентарните избори трябва да се проведат кметски балотажи в районите "Одесос" и "Приморски". Становището на ЦИК е, че членовете на секционните комисии (СИК) от първия тур на извънредния вот трябва да станат членове на комисиите във вота за депутати, а за балотажите да бъдат назначени нови комисии. 

Освен това помещенията за двата вида избори следва да са различни, по-възможност - в една сграда. Това не просто значи във Варна да се намерят още към 2000 секционни членове, след като и без това масово в цялата страна се отказват. Значи и 200 допълнителни помещения, плюс куп още неизпълними организационно неща, но специално за гласоподавателите - разхождане "насам-натам", ако желаят да участват в двата вода. Указанията по същество означават разделяне на самото гласуване, а не както много пъти досега - просто поставяне на урна до урна. Последно без никакви проблеми на два вида вот с урна до урна българите гласуваха тази пролет - за наши и европейски депутати.

Но в казуса има и специфичен морален момент - на никой във Варна до момента не му е хрумвало да разделя изборите. Съответно цялата организация, включително с хипотезата за кметски балотажи, съвпадащи с парламентарния вот, не е била, разбира се, тайна - произведени са съответните решения, указания и т.н. А сега ЦИК, в 12 без 5, иска нещо съвсем различно, все едно не е знаела за варненските решения.

Българите са гласували успешно и с повече от две урни, затова не станаха ясни мотивите на ЦИК, макар становището да бе обявено публично от говорителя Росица Матева. Но вчера Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна прати насрещно писмо, от която става ясно, че няма особени намерение да се съобрази. Защото допълнителни секции (според  казаното от ЦИК) означават и допълнителни хора да чакат сред нощ за предаване на протоколи, допълнителна полиция и т.н. 

Най-важното - липсва практическа логика точно как да бъдат организирани изборите. А от писмото на ОИК, подписано единодушно, става видно, че също тъй шокирана е община Варна, а и партиите.

В позицията на ОИК се казва, че:

"Към настоящия момент няма физическа възможност за осигуряване на допълнителни 200 помещения за гласуване, като информацията е получена от община Варна. Няма физическа възможност за осигуряване на допълнителни 400 паравана, 200 принтера и останалите консумативи - отказът също идва от община Варна.  

Парламентарно представените политически сили не са в състояние да осигурят нови около 2000 членове на секции. Съответно, което е повече от ясно - липсва физическа възможност за провеждане на консултации между тях за назначаване на нови СИК-ове.

Отделно от това, съгласно влязла в сила заповед на варненския кмет, секционните комисии при провеждане на двата вида избори са с еднакви номера. А и всички решения на ОИК относно състави и промени на СИК също са влезли в сила.

В контрастановището на общинската комисия се казват още неща, но основните са: липсва правно основание да се изпълнят директивите на ЦИК; би се създал прецедент за намеса във волята на политическите сили, ако се правят нови комисии (от логиката на ЦИК излиза, че в двата-три дни до вота, те може да бъдат определени единствено служебно); да се искат промени при цялата подготовка до момента означава да се заложи хаос и опорочаване волята на избирателите.

Очевидно казусът трябва да претърпи развитие съвсем скоро. Той касае още селата Коиловци (община Плевен) и Войнягово (община Карлово), но поради малкия мащаб не е чак толкова остър.

Казусът в ДОБРУДЖА

В община Добричка също царят неясноти - не се знае ще се проведе ли насроченият местен референдум срещу изграждане на ветрогенератори. В ход са някакви процедури, но пък липсва финално съдебно произнасяне по жалбите на областния управител срещу допитването - а има законов текст, тълкуването на който не позволява референдум, докато случаят "виси". Отделно се спори и за комисиите - заедно или отделно да бъдат и т.н. И този казус налага спешно разрешаване. 

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.