Сигнализирай!

Тревожни данни: Все по-малки деца опитват наркотици, а смъртните случаи растат (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
137
0

Тревожни данни: Все по-малки деца са опитвали или употребяват редовно наркотици, а смъртните случаи растат. Възрастта е намаляла до 10-12 години. Данните бяха изнесени от лекари и психиатри в Русе. Най-често подрастващите употребяват райски газ, марихуана и метамфетамини, разказва БНТ.

Над един тон индийски коноп, 358 килограма марихуана и половин тон хероин. Това е само част от шокиращата статистика на агенция „Митници“ в Русе за иззети наркотици.

Тези количества са открити в над 50 тайници на различни превозни средства, влизащи през Дунав мост в България. А случаите на отравяне на деца и младежи с така наречените „дизайнерски дроги“ нараства лавинообразно.

В спешно отделение са пристигали деца, които са в безпомощно състояние. Имало е тежки случаи, които са ни шокирали - и на възрастни, включително, които са, пристигали при нас действително в безпомощно състояние. Част от тези дроги действат толкова бързо и много често се отключват други заболявания, за които лицето дори не е подозирало, за съжаление има и такива, които са с фатален край и ние, въпреки всички наши усилия, които полагаме, част от тях завършват с фатален край“. Това коментира Алисе Муртезова, административен директор на Университетска болница "Медика" пред БНТ.

Децата у нас си купуват над 2500 вида наркотици не само от улицата, но и от интернет (видео)

Тревожна тенденция е и увеличаването на опитите за внос на синтечни наркотици, като фентанила, който е изключително силен и смъртоносен.

"В момента има бум на синтетичните наркотици, поради леснотата им за пренасяне и леснотата за укриването им. Нещата стават все по-разнообразни: вейпове, питиета, прахове, неща, които всеки може да си купи отвсякъде, без да знае какво има в него", допълва Десислав Митев- началник на сектор в Териториална дирекция „Агенция Митници" – Русе.

А местата, откъдето могат да се купят и употребят наркотици, са безброй. От паркове и градинки до елитни заведения и разбира се - в интернет.

"Най-достъпна със сигурност е марихуаната, понеже човек може да я намери навсякъде. Познавам хора, употребявали наркотици и то от ранна детска възраст, дори от началното училище, което им личи в днешно време. Просто се знае кои хора употребяват и кои хора продават. Всеки познава поне по един такъв човек", отбеляза ученикът Марк Иванов.

"Много хора на нашата възраст, за жалост, ги допускат до дискотеки, до клубове, където има, разбира се, екстази под формата на бонбони", казва ученичката Александра Матева.

Според русенци употребата на наркотици сред подрастващите е излязла напълно извън контрол и може да се види навсякъде, дори и през деня.

Според психиатри най-важното, за да се спасят подрастващите от наркотиците, е родителите да обръщат повече внимание на децата си и при най-малкото съмнение веднага да потърсят специализирана помощ.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании средно на 14 г. тийнейджърите посягат към опиоиди и инхаланти, на 15 г. пробват канабис, а на 16 г. вече знаят какво е кокаин, амфетамини и метамфетамини.

"Възрастовата граница сред децата, които опитват или употребяват наркотици, драстично пада. Това е тенденция не само у нас, а и по света. Пазарът у нас и в Европа е залят от различни видове наркотични вещества и често хората дори не осъзнават, че това са видове наркотични вещества", каза в студиото на "Денят започва" Стефан Бакалов - началника на отдел „Борба с наркотрафика" в Агенция „Митници".

По думите му средно децата на 12 – 13 г. опитват наркотични вещества.

"Ежедневно трябва да се работи за намаляването на търсенето и предлагането на наркотици. Това включва борба с накотрафика, както и превенция и осведомителни кампании за вредата от наркотиците", допълни той.

Всички трябва да бъдем отговорни спрямо децата на България. Родители, наблюдавайте ги и не им позволявайте да тръгват по лош път!

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.