Сигнализирай!

Касираха вота за Общинския съвет в Сандански заради фалшификации

Gospodari.com
Gospodari.com
Преди 2 часа
62
0

Касираха вота за Общинския съвет в Сандански заради фалшификации. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Президентът ще трябва да насрочи нови избори за местен парламент. Това се разбра на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК), пише Клуб Z.

В ЦИК е получено писмо от Общинската избирателна комисия-Сандански. С него се предлага да се поиска от държавния глава да насрочи нов избор за Общински съвет. Основанието е влязло в сила решение на Върховния административен съд от 18 октомври т.г. То потвърждава констатации на първата инстанция – Административен съд-Благоевград.

Преглед на съответните съдебни решения показва, че са установени сериозни фалшификации в няколко секционни избирателни комисии (СИК). За целта е направен преглед и на видеозаписите от преброяването на бюлетините.

Лице от състава на СИК, отговарящо на името „Влади“, нанася общо 44 отбелязвания с химикал върху неустановим конкретен брой бюлетини във форма за избор на общински съветници. Лице, отговарящо на името „Маре“, нанася 8 отбелязвания с химикал върху четири бюлетини във форма за избор на общински съветници“, се посочва, например, в решението на Административен съд-Благоевград.

Членовете на СИК са извиквани поименно за полагане на подпис на документ, съставен от неустановено поименно лице, което присъстващите приемат очевидно за ръководител на СИК и което представя работата си в телефонен разговор с трето лице като „я броим тука бюлетини“ и „попълвам протоколи“. Констатираните отбелязвания се извършват без противопоставяне от останалите лица. Членове на СИК издирват и отделят бюлетини, които впоследствие се взимат от лицата, нанасящи отбелязвания или се подават на тези лица“.

Тези констатации са за една от секционните избирателни комисии - 32-а, в която са установени най-големи фалшификации. Според съда те са повлияли сериозно на резултатите от изборите, което налага и касирането им.

Манипулации е имало и в още поне четири секционни избирателни комисии според съда.

Близо половината от българите смятат, че местните избори са били нечестни

Видеонаблюдение

Ето какво се установява след преглед на видеозаписа от 33-а СИК:

Във връзка с оспорването е допуснат и извършен оглед от съда на видеозапис от преброяване на бюлетините в СИК №33 във времевия период от 1:14:00 ч. до 1:20:00 ч. При огледа се установи, че лица, за които не е спорно, че са от състава на СИК №33 и се намират в изборното помещение на СИК, наблюдават преброяване на бюлетини от член на СИК. Бюлетините, които се броят, са поставени на маса, на която има отделен друг куп с бюлетини. Лице от състава на СИК изписва текст с молив върху три от бюлетините върху този друг куп. Междувременно продължава броенето на бюлетини и се обявява, че 40 са „нередовни“, които се отделят извън масата. Лице с черно кожено яке застава пред камерата и скрива пълния поглед към масата, но се вижда, че се взимат бюлетини от останалия на масата куп и се чува броене и разпределение на бюлетини“.

А за СИК №63 се констатира за 4-минутен видеоотрязък:

При огледа се установи, че лица, за които не е спорно, че са от състава на СИК №63 и се намират в изборното помещение на СИК, извършват действия по преброяване на подредени по купчинки по смисъла на чл. 438 от ИК бюлетини. При обсъждане за наличие на недействителни бюлетини за избор на общински съветници се чува отговор от незаснето лице „Не“, а друг член на СИК обявява и дава пример, че комисията приема за действителни бюлетини с отбелязани преференции, но без отбелязване на партия, „защото знаем за кой е“. Примерът се подкрепя с одобрения. Дава се пример с две бюлетини, в една от които има само преференция и тя се приема за действителна, и друга – в която има отбелязана партия и преференция“.

Съдът е установил и още едно съществено нарушение – на Общинската избирателна комисия в Сандански. Съгласно Изборния кодекс тя е трябвало да обяви резултатите от гласуването в срок до 48 часа след приключването му. Вотът е бил на 29 октомври 2023 г. а ОИК е излязла със съответно решение едва на 10 ноември.

Жалбите срещу обявените резултати са били на „Ред, законност и справедливост“ (РЗС), ВМРО-БНД и от кандидат за общински съветник.

Анулираният Общински съвет, който действаше почти една година, бе в следната конфигурация: ГЕРБ - 7 общински съветници, ВМРО-БНД и Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ с по 5 съветника; КОД - 3, „Продължаваме Промяната - Демократична България“, „БСП за България“, „Партия на зелените“, „Консервативна България“ - по 2, и РЗС – 1.

Кмет на Сандански втори мандат е Атанас Стоянов. Той е от ВМРО-БНД, но на последните избори се яви като независим кандидат.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.