<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182369" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ротационни к...

Опашка за автографи от Георги Господинов на Панаира на книгата (видео)

31 Май 2023
0 175

Опашка за автографи от Георги Господинов на Панаира на книгата. Огромна опашка се е извила на Панаира на книгата пред НДК. Хората очакват търпеливо, за да получат автограф лично от Георги Господинов, предаде NOVA. В сряда българският автор, който спечели престижната награда “Букър”, е специален гост на събитието.

Опашката е близо 200 метра и стига до бул. “Витоша”. Още миналата седмица имаше опашки от чакащи да си закупят книгата му “Времеубежище”. Сега всички те очакват автограф.

Опашка за автографи от Георги Господинов на Панаира на книгата (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Георги Господинов след „Букър”: Иска ми се това да отвори вратата към българската култура

Панаирът на книгата продължава до 4 юни.

През целия ден малки и големи любители на книгите се стичаха пред НДК за откриването на панаира. Издателствата бяха готови да посрещнат посетителите с интересни селекции.

Сред най-търсените четива се оказа именно “Времеубежище” на Георги Господинов.

В навечерието на 24 май Георги Господинов спечели литературния „Оскар” – наградата „Букър”. Творецът получи приза за романа си „Времеубежище” на церемония в Лондон. Така Господинов стана първият български писател, спечелил най-престижната награда за литература в света.

“Надявам се това да отвори врати, да повярват българските писатели, че това все пак е възможно”, сподели той.

Книгата разказва за “клиника от миналото”, която предлага експериментално лечение на Алцхаймер. За да се задействат спомените на пациентите, тя пресъздава атмосферата на отминалите десетилетия до най-малкия детайл. Но с времето там започват да идват и напълно здрави хора, които търсят спасение от ужасите на съвременния живот.

Това е роман, който приканва към размисъл и бдителност, но и ни развълнува, защото езикът – чувствителен и точен – успява да улови в духа на Пруст изключителната крехкост на миналото“, казва френско-мароканската писателка и председател на журито на наградите “Букър” Лейла Слимани.

Роденият през 1968 г. романист и поет Георги Господинов е най-признатият в международен план съвременен български автор. Произведенията му са преведени на 25 езика.

Отличието се присъжда за художествени произведения от цял свят, които са преведени на английски език. Преводът е на Анджела Родел. Тя е родом от Минесота, но живее и работи в България. 

Опашка за автографи от Георги Господинов на Панаира на книгата (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции