<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113272" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пуснаха на св...

Още общини се отказаха от фойерверките за Нова година (видео)

28 Декември 2021
0 9408

Още общини се отказаха от фойерверките за Нова година, съобщава bTV.

Все повече общини отменят празничните фойерверки в новогодишната нощ и се присъединяват към кампанията на фондация „Четири лапи“.

Още общини се отказаха от фойерверките за Нова година (видео)

Край на масовите гърмежи от фойерверки и пиратки в София

Целта е да се ограничат гърмежите и силният шум, които влияят изключително зле на домашните любимци и бездомните животни.

Стара Загора беше сред първите администрации, присъединили се към инициативата. Молба на местна жена до кмета отменя новогодишната заря, за да имат домашните и бездомните животни спокоен празник.

„Решихме да подкрепим инициативата на фондация “Четири лапи“ и да пазим животните, да не ги стресираме. А средствата, спестени от заря, ще бъдат дарени за пострадалата Диди, която претърпя тежък пътен инцидент в Стара Загора. Общата сума, която сме предвидили, е в рамките на 6000 лева“, обясни Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Още общини се отказаха от фойерверките за Нова година (видео)


Веселка се грижи за бездомно куче пред блока си в Благоевград. Преди години, подплашено от пиратки, то бяга и се връща след седмица. Тогава тя го прибира у дома. Тази Коледа историята се повтаря: „Изплаши  се от пиратките и както беше на повода, се отскубна и избяга. Кучето беше 14 часа в неизвестност“.

В Благоевград на Нова година фойерверки ще има, въпреки призиви парите да бъдат дарени на пострадалите в пожара в блок 18.

„По някакъв начин хората са намерили начин да изразяват така емоцията си от настъпващата Нова година, така че истината е, че това ще се случи“, коментира Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

И в Пловдив залагат на традиционното. На Нова година небето над втория по големина български град ще бъде озарено от празнично шоу. В Бургас зарята все още не е поръчана и е по-вероятно такава да няма изобщо.

Към инициативата “Красивито за нас е ужасяващо за тях“ вече са се присъединили доста общини, като първата е Симитли.

„Тази кампания е с много по-голям обществен интерес, което говори, че гражданите започват да се замислят и да стават много по-ангажирани. Както при хората, така и при животните един такъв голям стрес може да отключи много заболявания“, обясни д-р Надежда Мечева – ръководител на клиниката за бездомни животни на Организация за защита на животните “Четири лапи“.

Ветеринарят д-р Генади Генчев, който тази Коледа е осиновил от улицата Норд и Мечка, съветва: „Има препарати, които не са химия, на билкова основа са, които се дават един ден преди тържествените фойерверки и един ден след това и проблемът се решава“.

12% от кучетата по света страдат от шума на фойерверките. По-големият проблем са пиратките, както и старите автомобили, които причиняват в пъти повече стрес на животните.

Още общини се отказаха от фойерверките за Нова година

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции