<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102608" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 300 лева и си "в...

Отчитат ръст на заразените с Covid-19 деца и ученици

07 Октомври 2021
0 311

Отчитат ръст на заразените с Covid-19 деца и ученици, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора. Това стана ясно днес по време на видеоконферентна среща със специалисти в областта на епидемиологията и инфекциозните болести, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Като основен проблем специалистите посочиха и високия дял на скритата заболеваемост в България. Според тях усилията трябва да бъдат насочени към групите от населението, които са в най-голям риск от заразяване и предаване на вируса.

“Делта“ вариантът засяга все повече децата (видео)

„Отчитайки ситуацията, трябва да предложим конкретни изпълними мерки, които да дадат резултат, но и да не ограничават драстично социално-икономическия живот. Целта е да контролираме развитието на пандемията така, че да не позволяваме претоварване на здравната система“, категоричен бе зам.-министър Златанов.

Експертите отчитат като основна причина за повишената заболеваемост от Covid-19 ниското ваксинационно покритие у нас. Това от своя страна води до увеличение на хоспитализираните пациенти и смъртните случаи.

Отчитат ръст на заразените с Covid-19 деца и ученици

„Заболеваемостта расте в цяла Източна Европа и ние сме част от този общ процес. Въпросът е каква цена ще платим и как да намалим последствията, тъй като България е на едно от последните места по брой имунизации“, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Предприели сме стъпки за засилване на контрола по спазване на действащите противоепидемични мерки и ще разчитаме за това и на съдействието на областните управители и общините”, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Изключително важно е в този момент институциите да действат в синхрон, за да ограничим разпространението на Covid-19, допълни той.

По време на срещата беше обсъдена актуалната епидемична обстановка в страната, както и предложенията на експертите за промяна на въведените в момента мерки, с оглед поставяне на коронавирусната инфекция под контрол.

Отчитат ръст на заразените с Covid-19 деца и ученици

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции