<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149709" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: БНБ опроверг...

Парламентът гласува днес за хартиените бюлетини и закупуването на нови изтребители

04 Ноември 2022
0 99

Парламентът гласува днес за връщането на хартиените бюлетини и закупуването на нови изтребители. Пленарното заседание започва в 9 ч.

В него ще участват служебния премиер Гълъб Донев и вицепремиери.

Закупуване на още изтребители F-16

В дневния ред на НС е приемането на проект на решение за инвестиционен разход за покупка на нов тип боен самолет – втори етап. Министерски съвет е внесъл предложението.

Не одобриха проекта за закупуването на новите F-16 (видео)

Целите на проекта предвиждат окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители 16 самолета F-16 Block-70, както и завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в рамките на първи и втори етап от проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. 

Парламентът гласува днес за хартиените бюлетини и закупуването на нови изтребители
Промени и допълнения в Изборния кодекс

Изборният кодекс също попада под прицел. Възможни са изменения и допълнения в него. Три законопроекта са внесени в Народното събрание – от БСП, ДБ и Възраждане. Правната комисия одобри на първо четене предложената от БСП промяна за връщането на хартиените бюлетини. Те защитават позицията, че това е искането на българския избирател.

Хартиената бюлетина може да се върне още за следващите избори

От ДБ пък предложиха изменения, с които да се повиши прозрачността и сигурността на машинното гласуване. Политическата формация обяви, че е против смесения тип гласуване, който левицата предлага.

От Възраждане предлагат Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на мандатите в НС. Те искат въвеждане на постоянно видео наблюдение по време на изборния ден.

След това се очаква да се проведе редовен парламентарен контрол, в който ще участват вицепремиера Атанас Пеканов и още седем министри.

Парламентът гласува днес за хартиените бюлетини и закупуването на нови изтребители

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции