<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=124772" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Соломон Паси ...

Патрон – кучето-талисман на украинските сапьори (видео)

05 Април 2022
0 707

“Запознайте се с Патрон. На две години е. Той е душата и талисманът на сапьорите от Чернигов. Придружава ги винаги и навсякъде. Между другото, много обича кашкавал, затова нашите момчета го глезят с лакомства, когато могат”. 

Това е описанието, с което Държавната служба на Украйна по извънредните ситуации (ДСИС) показва за първи път Патрон и го превръща в любимец на социалните мрежи, пише Булевард България.

Патрон - кучето-талисман на украинските сапьори

Scorpions пренаписаха текста на Wind of Change заради войната в Украйна (видео)

Патрон наистина пътува навсякъде с войниците.

А за да покажат, че е част от екипа, те са го снабдили със служебна униформа, на която е извезано знамето на Украйна и необичайното “бойно” име на кучето. 

Украинската служба твърди, че териерът е помогнал на сапьорите да обезвредят 90 взривоопасни предмета още в първите седмици на войната. 

Патрон - кучето-талисман на украинските сапьори

На 4 април ДСИС показаха как Патрон и колегите му вече разминират териториите на Черниговската област, от която руската армия се оттегля. 

Патрон е на линия. Продължава да помага на сапьорите да почистят земята от руските “подаръци”. 

Бежанците от Украйна вече надхвърлят 4 милиона

“Малкото куче напомня за голямата опасност от взривоопасните предмети и винаги се натъжава, когато някой не спазва правилата. Затова – бъдете съзнателни, внимавайте къде стъпвате и не огорчавайте Патрон”, пише в посланието на спасителната служба. 

Украинските въоръжени сили смятат, че около 85 000 кв. км. може да са минирани след окупирането им от руската армия. Хиляди взривни устройства са разпръснати в районите, от които руснаците се изтеглят. Разчистването им може да отнеме години. 

Патрон - кучето-талисман на украинските сапьори

Минирането на терена се прави както с цел да се забави движението на украинските сили по следите на окупаторите. Както и с цел дългосрочен саботаж, който заплашва сигурността и на цивилното население. 

Сапьорите работят и по обезвредяването на неизбухнали снаряди, които също може да отнемат човешки живот.

Хиляди хора в София се събраха на концерт в подкрепа на Украйна

От 1997 г. съществува международна конвенция, която забранява производството, съхранението и продажбата на противопехотни мини, но Русия не е подписала договора. 

Патрон - кучето-талисман на украинските сапьори

Затова работата на сапьорите в украинските служби има толкова сериозно значение – а помощта на Патрон не е никак маловажна. Дори само заради психологическия ефект, който кучето може да окаже на войниците, сблъскващи се с бруталността на войната и преживяващи постоянен стрес от опасността за живота им. 

Общуването и играта с кучетата се оказва полезна и за децата, които са принудени да бягат от домовете си заради руския обстрел.

Полицията в Киев използва служебните си животни, за да правят компания на децата, които са се евакуирали в ЖП-гарата на украинската столица. 

Шествието в подкрепа на Украйна е било едно от най-големите в България

Патрон - кучето-талисман на украинските сапьори

Присъствието на кучетата действа успокоително и помага за отвличане на вниманието от страховете, причинени от войната. 

“Някой ден ще направят филм по историята на Патрон, но засега той изпълнява вярно своите професионални задължения”, пишат от службата в Twitter. 

Патрон – кучето-талисман на украинските сапьори

Източник: Булевард България
Видео: Facebook/ДСНС України

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции