<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106068" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Близо 2000 лева...

Педиатър: Антибиотиците не лекуват вирусните инфекции (видео)

03 Ноември 2021
0 441

“Антибиотиците не лекуват вирусните инфекции” – това заяви столичният педиатър д-р Тодор Тодоров, съобщава Dir.bg.

С 30% се е увеличил приемът на антибиотици от началото на пандемията. Резистентността към тези медикаменти е основна заплаха за глобалното здраве. Антибиотичната резистентност може да засегне всеки на всяка възраст и от всяка страна.

Според медика регулацията на закупуване на медикаментите у нас е прекалено либерална.

Д-р Тодоров добави, че антибиотици се изписват съобразно всеки пациент. Това най-често става от личните лекари, които познават пациентите си и тяхното състояние с години.

Лекарят разясни, че антибиотиците не лекуват вирусните инфекции, те въздействат на усложненията от инфекцията.

Междувременно стана ясно, че от 1 декември аптеките ще получават по 10 лева за изпълнението на електронна рецепта за лечение на коронавирус.

Педиатър: Антибиотиците не лекуват вирусните инфекции
От 1 януари 2022 година се повишават от 2 на 4 лева парите за рецепти с напълно платени от Здравната каса лекарства.

Това гласи подписания меморандум за сътрудничество между Българския фармацевтичен съюз и Касата, предава БНР.

Документът предвижда обмен на информация между НЗОК и БФС, подобряване на функционалностите на информационната система на НЗОК и взаимообвързаността ѝ с Националната здравно-информационна система, създадена от Министерството на здравеопазването, повишаване на възнаграждението за търговците на дребно на лекарствени продукти за отпускане на напълно платeни от бюджета на НЗОК лекарствени продукти за домашно лечение, както и диференцирано възнаграждение за изпълнението на електронни предписания за лечението на коронавирусно заболяване.

Педиатър: Антибиотиците не лекуват вирусните инфекции

Източник: Dir.bg
Видео: Nova News

Документът предвижда обмен на информация между НЗОК и БФС, подобряване на функционалностите на информационната система на НЗОК и взаимообвързаността ѝ с Националната здравно-информационна система, създадена от Министерството на здравеопазването,

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции