<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=197456" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съмнителна к...

Пенсионерка прехвърли имотите си на жители на „Факултета” и почина при неясни обстоятелства (видео)

08 Септември 2023
0 1181

Пенсионерка прехвърли имотите си на жители на „Факултета” и почина при неясни обстоятелства. Това става ясно от репортаж на NOVA.

В него се разказва, че Гинка Иванова и Димитър Ташев се сдобиват с четири от апартаментите на пенсионерка от Плевен. По документи жилищата са прехвърлени с договор за издръжка и гледане в един и същи ден при един и същи нотариус, с пълномощни с пръстов отпечатък. A за него не е ясно дали е на възрастната жена.

НАП продава на търг 5 апартамента в София

Освен четири апартамента в София, пенсионираната лекарка Нанка Калчева е имала и два в Плевен. Отделно е притежавала земи, гори и над 100 000 лв. в банковата си сметка.

Ретроспекция

В началото на пандемията възрастната жена е блъсната по стълби от неизвестен човек. Това разказва единият от наемателите, който е и ключов свидетел по делата.

В „Ботунец” ѝ се обаждат наемателите и я викат, че ѝ дължали пари, за да ѝ дадат част от сумата. Някакъв господин ѝ се обажда, откарва я с кола в „Ботунец”, след което той я зарязва и някой я бута по стълбите, а тя пада. Това за мен е криминален сюжет с предварително подготвен сценарий”, споделя Десислав Крумов.

Възрастната жена е приета в травматологията на „Пирогов”. Имала само един племенник, с когото се виждали рядко. Когато разбира, че Нанка Калчева живее сама, вече уволнената от болницата санитарка Мария Илиева ѝ предлага, след като бъде изписана, да я вземе в жилището си и да се грижи за нея. Хвали се и че се грижи за майката на бивш министър на здравеопазването.

След като се уверява, че има 6 апартамента, на 10 март 2020 г. санитарката взима възрастната жена в дома си в столичния квартал „Обеля”. Според познати на пенсионерката грижата обаче трае кратко и потвърждават това и в съда. „Тя се оплакваше, че като била в този апартамент, са ѝ давали хапчета, с които да може да спи. Според мен те са ѝ давали и други опиати, за да не може да знае какво върши. В някои от разговорите беше неадекватна и беше много сънлива”, споделя наемателят на починалата жена.

Приятелка на Нанка Калчева, която също е свидетелствала по делата, казва, че пенсионерката ѝ споделяла, че гледачите не ѝ дават нейните лекарства. „Дават ми една голяма таблетка и веднага вода. Не можела да не я глътне, защото те стояли там. Тя не смееше да каже къде се намира. Те не ѝ позволяваха. И телефона ѝ взимаха така както говори с мен”, продължава разказа си жената.

Пенсионерка прехвърли имотите си на жители на „Факултета” и почина при неясни обстоятелства (видео)

Още съмнителни действия

Заради липсата на адекватна грижа здравословното състояние на Нанка Калчева се влошава, показват експертизите по делата. На 26 март – две седмици след като я взима в дома си, близки на санитарката викат помощник-нотариус, който заверява пълномощни, с които да могат да се разпореждат с имотите на пенсионерката. Вместо с подпис, пълномощните са заверени с пръстов отпечатък, въпреки че всички експертизи по делата показват, че пенсионерката е можела да пише и да се подписва сама до последно. Това обясни Светла Костенска, която е адвокат на единствения племенник на Нанка Калчева, който се опитва да си върне жилищата, които му се полагат по наследство.

Ден след като документите за прехвърляне на апартаментите са готови, съсед подава сигнал на телефон 112, че Нанка Калчева вика за помощ от жилището на санитарката. „Патрул отива на място, за да установи каква е причината възрастната жена да стене и да вика за помощ. И тя, дали е под страх, или каква е причината, просто казала, че е паднала”, допълва Светла Костенска.

Наемателят на Нанка Калчева Десислав Крумов подава сигнал до МВР, че се готвят да вземат апартаментите ѝ. Полицаи изземват оригиналите на документите, с които могат да се изповядват сделки. Въпреки това на 5 май 2020 г. четирите жилища в София са прехвърлени с договор за издръжка и гледане при същия нотариус, от когото са заверени и пълномощните.

9 дни след като жилищата са прехвърлени, Нанка Калчева умира. Причината за смъртта не е ясна.

Гледайте повече във видеото!

Пенсионерка прехвърли имотите си на жители на „Факултета” и почина при неясни обстоятелства

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции