<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114261" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

Петата вълна идва: до две седмици “Омикрон” ще е доминиращ вариант (видео)

08 Януари 2022
0 1073

Петата вълна идва: до две седмици “Омикрон” ще е доминиращ вариант. Това обяви директорът на Националната референтна лаборатория доц. Иван Иванов.

Великобритания не препоръчва четвърта доза ваксина срещу Covid-19 засега

Петата вълна идва: до две седмици "Омикрон" ще е доминиращ вариант (видео)

По думите вече е доказано, че инфекциите протичат по-леко, а причината е защитата на клетъчния имунитет, след като повече хора са се сблъсквали с вируса.

„Факт е, че здравната система ще се натовари значително. Вече го наблюдаваме във Великобритания. Смъртността е по-ниска при „Омикрон“, но рязкото нарастване на случаите няма как да не окаже влияние и върху смъртността“, уточни епидемиологът.

Според него ще има и допълнителни Covid мерки, но едва ли пълна локдаун, какъвто досега у нас не е налаган.

Относно защитата, която осигуряват Covid ваксините срещу заразяване с „Омикрон“, доклад на здравните власти във Великобритания категорично казва, че 20 седмици след поставяне на препарата на „АстраЗенека“ защитата е нулева, обяви доц. Иванов.

При две дози от РНК ваксините на „Пфразер“ и „Модерна“ ефективността на предпазване е до 35%, а след бустер – до 85%, допълни той.

Източник: бТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции