<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128714" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск ще ...

Петков договори с Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на “Газпром”

11 Май 2022
0 6949

Петков договори с Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на “Газпром”, съобщава NOVA.

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон. Разговор имаше и за възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България. А цените са под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

По-рано във вторник министър-председателят Кирил Петков проведе разговор и с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Петков договори с Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на &#8220;Газпром&#8221;

Кирил Петков получи силна подкрепа във Вашингтон за усилията на България за борба с корупцията

„България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, а енергийното сътрудничество ще допринесе за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията в региона“, написа Петков в Twitter.

Петков договори с Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на “Газпром”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции