<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114266" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петата вълна ...

СЗО: Едва ли “Омикрон” ще е последният вариант на коронавируса

08 Януари 2022
0 462

Световната здравна организация (СЗО) се опасява, че “Омикрон” няма да е последният вариант на коронавируса.

Повече от 100 държави няма да постигнат целта за ваксиниране на 70% от населението до юли 2022 г., информира председателят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, като това е основният аргумент за твърдението, че се очакват нови варианти на инфекцията.

Петата вълна идва: до две седмици “Омикрон” ще е доминиращ вариант (видео)

СЗО: Безразсъдното прилагане на бустерни дози навярно ще удължи пандемията
Тедрос Аданом Гебрейесус, СЗО

„При сегашния темп на ваксиниране 109 държави няма да постигнат тази цел“, каза той.

Според ръководителя на СЗО основният проблем в тази ситуация е несправедливото разпределение на ваксините.

„В ограничен брой страни хората получават бустерни ваксини, докато милиарди остават незащитени“, посочи той. „В някои страни хората вече се ваксинират за четвърти път, докато в други страни здравните работници все още не са ваксинирани. Трябва да разпределяме ваксините справедливо“, каза ръководителят на СЗО. „През 2021 г. това не се случваше, но се надяваме, че през 2022 г. ситуацията ще се промени“.

Световната здравна организация (СЗО) не смята, че Омикрон ще бъде последният вариант на коронавируса. Директорът на програмата за спешни случаи на СЗО Майкъл Райън заяви това на брифинг.

„Бих искал това да е последния вариант, но мисля, че в момента това е малко вероятно“, отбеляза той. „Наблюдаваме високи нива на инфекция и високи нива на предаване на Омикрон. Съществуват и големи проблеми с имунизацията – милиарди хора по света все още не са ваксинирани. Така че, за съжаление, все още има много възможности вирусът да се разпространява и да се появяват нови варианти“, заяви специалистът.

Според него в момента не се прави достатъчно, за да се предотврати появата на нов вариант.

Източник: Дебати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции