<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133273" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има недостиг ...

Позицията на ЕК по кандидатурата на Украйна се очаква на 17 юни

11 Юни 2022
0 161

Позицията на ЕК по кандидатурата на Украйна се очаква на 17 юни, пише Dir.bg.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. Тя обяви, че институцията ще бъде готова с препоръката си за присъединяване на Украйна към Европейския съюз още през следващата седмица.

Киев иска да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Необходимо е обаче съгласие от всички 27 страни.

Ще получи ли Украйна статут за членство в ЕС на 24 юни? (видео)

Урсула фон дер Лайен: ЕС иска Украйна да се присъедини към блока

На съвместна пресконференция Урсула фон дер Лайен каза, че дискусията с президента на Украйна Володимир Зеленски е създала възможност комисията да изготви до края на следващата седмица позицията си дали да препоръча Украйна като кандидат за член на ЕС. Това би било само предварителна стъпка в един продължителен процес, уточни тя.

Позицията на ЕК по кандидатурата на Украйна се очаква на 17 юни

Всички страни от Общността трябва да изразят съгласие за предоставянето на кандидатски статут на Украйна, след което ще има пространни преговори по реформите, които страната трябва да извърши, преди да бъде приета в блока.

По време на това свое второ посещение в Киев след началото на руското нашествие на 24 февруари Фон дер Лайен напомни на Зеленски, че въпреки напредъка на Украйна по административните реформи, в други сфери има все още много работа. Тя посочи изрично необходимостта от продължаване на борбата с корупцията.

Австрия се обяви против членството на Украйна в ЕС

Отделните страни обаче са разделени относно Киев.

Според европейски дипломати най-вероятният сценарий е Еврокомисията да даде зелена светлина, но да постави и условия.

Решението за даване на статут на Украйна на страна кандидатка за Европейския съюз трябва да бъде направено без Общността да бъде отслабена и без Киев да бъде оставен настрани в продължение на години, заяви френският официален представител. Той смята, че това, от което Украйна се нуждае, е демонстрация на солидарност. Според него най-лошото би било ако тя получи статут и след години стане ясно, че нищо не се е променило.

Източник: Dir.bg

Позицията на ЕК по кандидатурата на Украйна се очаква на 17 юни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции