<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152155" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев е изнер...

ПП и ДБ са готови да сформират правителство на малцинството (видео)

23 Ноември 2022
0 108

ПП и ДБ са готови да сформират правителство на малцинството, предаде NOVA.

„Вече минаха близо два месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ, като първа политическа сила, направи, бе че избра г-н Вежди Рашидов за председател на НС. ГЕРБ изкараха хората на улицата, когато „хартиената коалиция” се опита да открадне честния вот на българите през нощта”, категоричен бе Кирил Петков.

Петков пред “Господарите”: Ако БСП гласуват “ЗА” хартиената бюлетина, край на коалиционните разговори с тях (видео)

По думите му е нужно България да излезе от политическия вакум, в който се намира. От своя страна съпредседателят на “Продължваме промяната” Асен Василев подчерта, че в предишното правителството заедно с “Демократична България” са направили реални стъпки по преодоляването на дълголетни недъзи в управлението на страната ни.

Трите големи недъга в България
ПП и ДБ са готови да сформират правителство на малцинството (видео)
БулФото

„Първият е, че голяма част от бизнеса зависи пряко от държавата – през обществени поръчки, рекет или излишни лицензионни режими. Това пречи на страната да се движи напред. Вторият голям недъг е, че България към момента е с най-голямото неравенство в целия ЕС. То е една от основните причини българите да напускат страната, защото не могат да се реализират. Третият недъг е липсата на справедливост. Виждаме как прокурорски син извършва престъпления пред очите на всички и остава безнаказан. Виждаме как няма едно читаво разследване на висш политик.

Правителството, в което участвахме с „Демократична България”, започна да работи и по трите недъга. Направиха се стъпки да има разследване на главния прокурор. Това не се хареса на политическата класа, която от 30 години „смуче” силите на народа. Нашите родители направиха две големи стъпки за това България да бъде нормална държава – влязохме в ЕС и в НАТО. На нашето политическо поколение се пада задачата да довършим интеграцията в ЕС и да станем истинска европейска държава”, каза Асен Василев.

28 въпроса съм Асен Василев: „Хванали сме се на хорото и ще го играем докрай”

Христо Иванов от “Демократична България от своя страна подчерта:

ПП и ДБ са готови да сформират правителство на малцинството (видео)
БулФото

„Очевидно е, че страната ни има нужда от управление. Позитивен сценарий е възможен. Радваме се, че колегите от ПП осъзнават отговорността, че трябва не просто да има правителство, а да има правителство, което да отговори на възможностите и да тласне страната в нейното развитие. Приехме с радост поканата да разговаряме как това да се случи”

Христо Иванов: Изправени сме пред три фундаментални кризи (видео)

Петков представи пакет от законови промени, които двете партии искат да вкарат в НС преди втория мандат
 • Оттегляне или отхвърляне на предложенията за промени в Изборния кодекс.
 • Внасяне на предложения за изменение на Конституцията на България за премахване не неограничената власт на главния прокурор.
 • Приемане на първо четене за промени в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор.
 • Приемане на решение за внасяне на Закона за бюджета в НС при залагане на 3% дефицит.
 • Приемане на съответните изменения на закона, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента.
 • Приемане на първо четене на промени в НПК, които да дават възможно на разследващите органи да образуват досъдебно производство.
 • Приемане на законопроекта за КПОКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което да се предлага от МС и да се избира от НС.
 • Приоритетно насрочване за разглеждане в зала на всички закони, свързани с ПВУ, както и Стратегическият план за земеделие.
 • Насрочване и разглеждане в зала и в ресорните комисии на законопроектите за приемане на България в Шенген и Еврозоната.

ПП и ДБ са готови да сформират правителство на малцинството

Прочети повече Прочети малко

Коментари

 • Румен

  24 Ноември 2022

  Ще сформират те друг път

Реакции