<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133163" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хаосът в Бълг...

Премиерът наредил „крадливите фирми“ да довършат „Хемус“, показва в писмо Караджов (видео)

10 Юни 2022
0 2060

Премиерът наредил „крадливите фирми“ да довършат „Хемус“, показва в писмо Караджов.

За пореден път в рамките на коалиционните отношения се показва грубо потъпкване на принципите и абсолютно неуважение на правилата и на партньорите в коалицията. Това коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов, предаде БНТ.

Премиерът: Казаха ми, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, имам и с Трифонов (видео)

Премиерът наредил „крадливите фирми“ да довършат „Хемус“, показва в писмо Караджов (видео)
Снимка: БНТ/стопкадър

В студиото на “Още от деня” той показа писмо, изпратено след негова среща с премиера Петков и министрите Бойко Рашков и Асен Василев относно строежа на АМ “Хемус”.

По думите на Караджов премиерът е заявил магистралата да се довърши от същите фирми, за които Рашков твърди, че са крали пари.
Премиерът наредил „крадливите фирми“ да довършат „Хемус“, показва в писмо Караджов (видео)
Снимка: БНТ

“Веднага след тази среща ни се изпраща протокол със задачи, които ни се спускат от премиера. Първо – създава се работна група между МФ и МРРБ, която има задача да изработи проектозакон под надслов “Да завършим откраднатата магистрала”. Той важи за всички лотове на АМ “Хемус” и има следните задачи – да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори и след частична индексация; без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ”, обясни Караджов.

Поводът за скандала в Министерския съвет в сряда е била актуализацията на бюджета, внесена в дневния ред непосредствено преди началото на заседанието, потвърди Караджов и допълни:

“Това очевидно по-късно през деня е преляло чашата на ръководството на ИТН, защото такива случаи имаше много преди това. Дълги месеци имаше случаи на липса на респект, на погазване на правилата и липса на принципи”.

Караджов заяви, че ИТН ще подкрепят социалните части на бюджета – за пенсии, за уязвими групи и за намаляването на цените на горивата.

Караджов действително е поискал допълнителни 3,9 милиарда лева за МРРБ, сочи писмо

Министърът в оставка коментира и писмото, разпространено от ПП, за поисканите допълнителни милиарди към бюджета на регионалното министерство.

“В писмото, което така беше зарадвало депутатите от “Промяната”, се казва: МРРБ съгласува проекта за решение на Министерския съвет. В жълтото е “съгласува бюджета”. Никой никога не е поставял условия, а отдолу е записано защо има нужда от тези пари. Хващаме се за думата и това е дребнавост – ама искал ли ги е, не ги ли е искал. Аз съм подписал писмо от съгласувателната процедура, която върви между всички министерства. В него съм описал всички дефицити, които са се появили в нашия бюджет и причините за тях“, обясни той.

Караджов бе категоричен, че парите не само не са изненадващи, а са били обсъждани с министъра на финансите Асен Василев.

„През януари и февруари средствата за “Хемус”, независимо дали са по закона за обществени или инхаус поръчки, са били на нула, с ясната инструкция от министъра на финансите да ги включим в актуализацията. Освен това коалицията обеща половин милиард за българските общини”, допълни Караджов.

Една от лъжите, която се тиражира е, че съм искал да налея пари в крадливите филми, които строят по инхаус договори, каза министърът в оставка и допълни:

“Не съм платил нито една стотника по договори за инхаус. Второ – на 31 януари съм изпратил писмо до министър-председателя, до Василев и до Бойко Рашков, който не знаел за какво става въпрос.”


Източник, снимки и видео: БНТ

Премиерът наредил „крадливите фирми“ да довършат „Хемус“, показва в писмо Караджов (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции