<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167878" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разследват в...

През лятото: България най-накрая ще разполага с въздушна спешна медицинска помощ (видео)

04 Март 2023
0 101

През лятото: България най-накрая ще разполага с въздушна спешна медицинска помощ.

Още през летните месеци в България ще пристигнат двата наети от служебното правителство медицински хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници. Така тази помощ ще започне да се предлага още през лятото. Това съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев пред БНТ.

Предстои да се създаде координационен център, в който ще дежурят висококвалифицирани медицински специалисти и хора от Министерството на отбраната. Те ще получават сигнала за нужда от спешна помощ от структурите на тел. 112, ще преценяват необходимостта от бързи действия и ще планират логистиката.

През лятото: България най-накрая ще разполага с въздушна спешна медицинска помощ (видео)
Снимка: скрийншот, видео БНТ

Помощта по въздуха ще е безплатна за всички

Италианските хеликоптери ще се получат по Плана за възстановяване и устойчивост. Прави се и допълнителен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници и тази помощ ще стартира още през лятото, подчерта министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези хеликоптери. До 2 месеца министърът очаква да е приключило и обучението на медицинските екипи.

Взимаме два хеликоптера за Спешна помощ на лизинг (видео)

“Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери са в Долна Митрополия и “Враждебна”. Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, уточнен е и е към Министерството на здравеопазването”, обясни Асен Меджидиев.

Меджидиев припомни, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера, като първия ще бъде получен на 15 декември.

През лятото: България най-накрая ще разполага с въздушна спешна медицинска помощ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции