<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137649" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Третият манд...

При правителство с мандата на БСП: ще преговаря ли България отново с “Газпром“

18 Юли 2022
0 183

Енергийната криза, войната в Украйна, средствата от ЕС по Плана за възстановяване, задаваща се рецесия и нова Covid вълна. Всичко това са аргументи в полза на Коалиция 2.0. Но стига ли това за успешен мандат на БСП, пита Дойче веле.

Заради семейството на левите българи или поради други споделени ценности, президентът Румен Радев връчва третия мандат на БСП. Изборът не беше изненадващ. Направи го на два пъти миналата година въпреки междуличностното напрежение с лидера на социалистите Корнелия Нинова. Но по други важни теми възгледите им съвпадат.

Третият мандат за съставяне на правителство отива при БСП (видео)

При правителство с мандата на БСП: ще преговаря ли България отново с “Газпром“
БулФото

Например държавният глава е също толкова непримирим за доставките на оръжие за Украйна, колкото и вицепремиерката и министър на икономиката Нинова. И двамата смятат, че така България се въвлича пряко във войната и наред с това я удължава. За Радев спирането на руските газови доставки не е освобождаване от тежка зависимост. А е “увеличаване на риска във всички измерения”. Според Корнелия Нинова трябва да се възстановят преговорите с “Газпром”, тъй като страната не може да се справи без руски газ. Пресечната им точка е извън България, по́ на изток – нездравословно за държава-членка на ЕС и НАТО. Как БСП ще разположи в тази координатна система реконструкцията на коалицията, зависи от волята на най-голямата политическа сила в 47-ия парламент “Продължаваме промяната” (ПП). Социалистите и “Демократична България” (ДБ) бяха назовани от ПП като единствените политически сили, с които би преговаряла, ако някоя от тях получи третия мандат.

Когато Румен Радев връчи третия мандат на БСП след вота през април 2021 г., социалистите бяха трети по изборен резултат.

БСП ще подкрепи ПП за новото правителство (видео)

Трети бяха и след изборите през юли, когато отново го получиха, но тогава ИТН и ДБ, както и “Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ) отказаха да участват в кабинет на Корнелия Нинова. “Продължаваме промяната” още не бяха излезли на политическата сцена. Направиха го на последвалите избори през ноември. Днес обаче ДБ и ИТН са готови да пробват отново да бъдат коалиция – с мандат на БСП. Въпреки разтрогнатия им след 6 месеца матримониум заради напускането на партията на Слави Трифонов. Аргументите за Коалиция 2.0 са енергийната криза и задаващата се нова Covid вълна, рецесията на хоризонта, продължаващата война в Украйна, но и средствата, които България очаква по Плана за възстановяване. Макар и поблазнени от идеята да спечелят повече депутати на бързи предсрочни избори, ПП са съгласни да участват в разговорите.

При правителство с мандата на БСП: ще преговаря ли България отново с “Газпром“
БулФото
В БСП смятат, че мандатът им се полага, защото с никого от партньорите не са се карали.

Това им дава възможност да запазят партийния си отбор, сдобил се с назначения в държавния апарат, в т.ч. и вицепремиерския пост на самата Корнелия Нинова. Тезата на социалистите беше за политически, а не експертен кабинет с третия мандат в името на ясна политическа отговорност.

Програмата на бъдещата коалиция е готова. Подготвиха я ПП, ДБ и БСП, когато “Продължаваме промяната” получи първия мандат. След консултациите при президента в петък Корнелия Нинова потвърди, че ако получат мандат, тази програма ще е в основата на предстоящите разговори. “И декларираме, че в демократична държава първата политическа сила трябва да излъчи премиер”, заяви тя. Същото смятат и останалите.

БСП: Премиерът трябва да бъде излъчен от “Продължаваме промяната” (видео)

Но в програмата не е разписано онова, което прави отбор от тези селектирани от разнородни партии политици – комуникацията и механизмите на вземане на решения. Тези дефицити провалиха настоящата коалиция.

Дали ИТН ще одобрят програмата зависи под каква форма ще бъдат допуснати отново в управляващия съюз. Дали ще запазят “своите” министерства на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на младежта и спорта и МВнР, или ще бъдат преразпределени. Зависи и от “отцепниците”, с които също ще трябва да се преговаря. Един от тях е и министърът на спорта в оставка Радостин Василев. Независимо че всички говорят за принципи и програма, няма съмнение, че най-важно е онова, за което не се говори – съставът на бъдещия кабинет и дали министрите на финансите, на МВР и МВнР ще предложи същата политическа сила, която ще излъчи и премиера.

При правителство с мандата на БСП: ще преговаря ли България отново с “Газпром“
БулФото
ПП и БСП единни за Бойко Рашков

Николай Радулов: Политици от БСП и „Възраждане“ се срещат с руски дипломати

От ПП неизменно споменават най-важния за тях приоритет – изборът на настоящия министър на вътрешните работи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и приемане на законопроекта за антикорупционната комисия, внесен с подписите на депутатите от “Продължаваме промяната”. И ДБ, и БСП публично подкрепиха кандидатурата на Рашков. ИТН не приемат номинацията му и смятат, че проектът има нужда от сериозен ремонт, след като бъде приет на първо четене. Макар и да не го признават публично, и другите партньори в коалицията имат резерви по законопроекта.

При правителство с мандата на БСП: ще преговаря ли България отново с “Газпром“

Източник: Дойче веле
Видео: NOVA
Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции