<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123966" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов се яв...

Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата “Пандора”

29 Март 2022
0 589

Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата “Пандора”, пише Свободна Европа.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски няма как да е извършил престъпление като разпродава имоти на стойност над 20 млн. лева. Това е постановил прокурор Тодор Денков от специализираната прокуратура в свое решение от 15 март, съобщи “Сега” в понеделник. С него той отказва да образува досъдебно производство за 38 имотни сделки на Пеевски от края на 2021 г.

За тях беше съобщено първо от „Капитал“ на 5 януари. Изданието разкри, че около коледните празници фирмата на Пеевски “Интръст” е реализирала продажби на имоти в София и подножието на Витоша. Става въпрос за втора поред порция от имотни сделки. Те отново са сключени с компанията “Стройко 2011”. Неин собственик от началото на декември миналата година е ММА треньорът Севастиян Костов.

“Капитал” изчислява, че стойността на целия пакет от имоти, прехвърлени от “Интръст” на “Стройко 2011” в София и цялата страна от края на миналата година досега, вече надхвърля 30 млн. лв.

Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата "Пандора"

Кирил Петков: Защо Вашингтон, а не София наложи санкции на Пеевски?

Постановлението на прокурор Денков е дълго 30 страници.

От него се разбира, че сигнал по темата в държавното обвинение е депозирал и Георги Георгиев от гражданското сдружение “Боец”, съобщава „Сега“. В спецпрокуратурата са постъпили и две преписки от МВР за същото.

От решенеито става ясно още, че прокуратурата няма да разследва Пеевски и във връзка с досиетата “Пандора”. През 2021 г. разследващият сайт Bird.bg обяви, че името на медийния магнат се появява в международното разследване “Досиетата “Пандора”. Според него той не е декларирал свои връзки с офшорни дружества. Проверката на данъчните беше установила, че депутатът от ДПС не дължи нищо на хазната.

От постановлението се разбира още, че по проверката за имотните сделки прокуратурата е изискала информация от антикорупционната комисия КПКОНПИ по сигнал от 2018 г., справка от ДАНС, от Агенцията по вписванията, както и материали от НАП.

След проверката на тези данни Тодор Денков заключва, че сделките са реализирани между частноправни субекти, по предвидения от закона нотариален ред. Върху имотите не е имало никакви възбрани или други пречки за прехвърляне.

Все още не са извършени никакви плащания от продавача към купувача, но това отложено плащане не е забранено.

Според прокурора “липсват каквито и да е било обективни дадености и възможности лицето Делян Пеевски, представляващите дружествата и останалите посочени в сигнала лица да са имали възможност да извършат данъчно престъпление или друго престъпление от общ характер, когато са изповядвали въпросните сделки”.

Тъй като са спазени всички законови процедури, е невъзможно да е извършено данъчно престъпление, или пране на пари, или друго престъпление, смята още прокурорът. Пеевски не е извършил и длъжностно престъпление като депутат. Той не е действал в длъжностно качество при сделките, се разбира още от постановлението.

Пркурор Денков допълва още, че санкциите по закона “Магнитски” не забраняват гражданскоправни сделки в България.

Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков бяха санкционирани през 2021 г. за участие в корупция от САЩ по глобалния закон „Магнитски“.

Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата “Пандора” . Точка. Запетая. Точка. Точка. Минус.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции