<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128478" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск пре...

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото “Магнитски”

09 Май 2022
0 387

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото “Магнитски”, пише в. Сега.

Прокуратурата пледира срещу майката на Делян Пеевски по дело, което Ирена Кръстева заведе заради санкциите “Магнитски”. Това е видно от протокола от процеса, разгледан на втора инстанция от петчленен състав на Върховния административен съд преди дни.

Прекратен е жп договор за 120 млн. лв. на компания, свързвана с Пеевски

За прокуратурата се явява бившата зам.-главна прокурорка Ася Петрова. Докато Сотир Цацаров беше главен прокурор, Петрова се издигна от окръжен обвинител на Шумен до шефка на Върховната административна прокуратура. После Петрова остана редови прокурор в институцията.

Делото, по което участва Петрова, е по жалба на Министерския съвет, след като по искане на Ирена Кръстева на първа инстанция административният съд обяви за нищожни части от акта на Министерския съвет, свързан със санкциите по Закона “Магнитски”. Става дума за точки 1, 3 и 6 от решението на служебния кабинет от 4 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Прокуратурата застана срещу майката на Пеевски по делото &#8220;Магнитски&#8221;

Първа точка от въпросното решение гласи, че се създава постоянна работна група, която в спешен порядък да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ. Изредено е и кой трябва да влезе в списъка на асоциираните лица.

Третата точка регламентира, че черният списък се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП.

Шестата точка казва, че министрите и другите органи на изпълнителната власт трябва да предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата да прекратят отношенията си с лицата от черните списъци и да не влизат в нови взаимоотношения.

Прокуратурата няма да разследва Пеевски нито за продажбата на имоти, нито за досиетата “Пандора”

Аргументът на първата инстанция беше, че глобалният закон “Магнитски” би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая няма. Затова законът “Магнитски” няма пряко приложение на територията на България.

Върховният административен съд смята още, че правителството не е било компетентно да приеме решението за създаването и поддържането на черните списъци.

Министерският съвет атакува това решение на съда. Според кабинета Ирена Кръстева няма правен интерес да обжалва.

Прокурор Ася Петрова пледира още, че жалбата на кабинета е основателна, а решението на първата инстанция – недопустимо.

Според Петрова решението на правителството след санкциите “Магнитски” е насочено към органи в изпълнителната власт, а не към конкретни физически или юридически лица. Освен това Ирена Кръстева не е адресат на решението на МС, тя не е посочена в него, нито се засягат нейни права и интереси, нито й се създават или вменяват задължения, казва още прокурорката.

Срещу решението на служебното правителство след санкциите “Магнитски” бяха заведени общо 62 дела от лица и фирми, попаднали в черните списъци.

Делото е прието за изяснено от магистратите и окончателното им решение се очаква до месец.

Източник: в. Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции