<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148435" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Си Дзинпин си...

Отново хилядни протести в Будапеща срещу Орбан (видео)

25 Октомври 2022
0 1709

Отново хилядни протести в Будапеща срещу Орбан.

Масовата протестна вълна в Унгария започна преди около два месеца. Демонстрантите настояват за по-високи учителски заплати, за учебни програми, свободни от идеология, както и за право на преподавателите на стачка. Те искат и ограничаване на нарастващата инфлация, която подкопава доходите.

Хиляди протестираха в Будапеща срещу образователната политика на Орбан (видео)

„Всички мои колеги живеят със спестяванията си, които не знам как успяхме да спестим“, каза учителката по математика Ева Мегясай, предава Reuters.

Според унгарския учителски синдикат през последните седмици преподавателите са провели общо 147 протеста в 61 града в страната. Последните официални данни сочат, че незаетите работни места за преподаватели в началните и средните училища се е увеличил от 7000 през 2014 г. до 35 000 през 2019 г.

Неделният протест в Будапеща е бил насочен и срещу правителствения контрол върху държавните и голяма част от частните медии. И срещу добрите отношения на Орбан с руския президент Владимир Путин.

Унгарският министър-председател се представя като защитник на християнството както в Унгария, така и в Европа. Той се стреми да наложи националистическо съдържание в училищната система. Премиерът дори стигна дотам да направи завоалирано сравнение между съветските войски, атакували Унгария по време на революцията от 1956 г., и днешните институции на ЕС, пише OFFNews.

Писателят и дипломат Илиян Василев коментира темата за поредния протест в Унгария. В публикация във Facebook Василев посочва, че автокрацията струва все повече и унгарците ще трябва да избират или демокрация, или Орбан.

„Защо централните медии премълчават този вчерашен протест срещу Орбан? Над 50 хиляди души са протестирали. Още по-лошо е, че никой не анализира катастрофата в Унгария заради свръхпопулизма на Вожда, който струва все по-скъпо  и макроикономическите индикатори светят в червено“, пише Василев.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции