<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120305" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Слава на Укр...

Районен кмет инициира демонтажа на Паметника на съветската армия

25 Февруари 2022
0 2996

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков ще започне процедура по демонтажа и преместването на Паметника на съветската армия. Това съобщи самият той във Facebook.

“Слава на Украйна”: Паметникът на съветската армия осъмна с нов надпис

На вчерашното заседание на Столичния общински съвет представители на „Демократична България“ поискаха предложението им за премахването на монумента от Борисовата градина да бъде включено в дневния ред на сесията на СОС и поставено на гласуване. С гласовете на ГЕРБ и на БСП точката не бе включена, пише “Сега”.

Районен кмет инициира демонтажа на Паметника на съветската армия

При дебатите обаче общински съветници от партията на Бойко Борисов припомниха, че решение за премахването на ПСА вече е било взето от СОС през далечната 1993 година. От ВМРО също се изказаха в подкрепа на искането за демонтаж на паметника.

„В заседанието на СОС управляващите от ГЕРБ/СДС/ВМРО оправдаха бездействието си по доклада на „Демократична България“ за т.нар. “Паметник на Съветската армия” с това, че нямали районен кмет, който да приложи решението от 1993 г.! Много добре, утре ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка“. Това написа Трайков в социалната мрежа.

С решение № 19 на Столичния общински съвет по протокол № 6 от 25 февруари 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18.03.1993 г., СОС е изразил воля и за демонтиране на паметника. Въпреки започнатия процес, демонтажът е спрян с устна заповед на тогавашния вътешен министър Виктор Михайлов от правителството на Любен Беров.

Районен кмет инициира демонтажа на Паметника на съветската армия

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции