<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145724" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Осиновителка...

Разбиха най-голямата руска мрежа за дезинформация, манипулирала милиони европейци

28 Септември 2022
0 1839

Разбиха най-голямата руска мрежа за дезинформация, манипулирала милиони европейци, пише Дневник. Тя е разкрита от компанията Meta, стояща зад Facebook и Instagram.

В мрежата се е създавало съдържание основно на немски, английски, френски, италиански, испански, руски и украински. B някои случаи то е разпространявано и от руски посолства в Европа и Азия.

“По време на нашето разследване, докато блокирахме домейните на тази операция, те се опитаваха да създадат нови сайтове. Това предполага постоянство и непрекъснато инвестиране в тази дейност” обясняват от “Мета”.

В съобщението от вторник се посочва, че всъщност разследващи журналисти от Германия първи са правили репортажи за мрежата.

Оливер Клайн от телевизия ZDF пише за нея още през март. Преди месец той разказа, че “Фейсбук” печели пари от тази мрежа, защото е плащано за промоция на фалшивото съдържание.

“По искане на “Фейсбук” от ZDFheute описахме няколко фалшиви профила и платени публикации на пропагандни материали. “Фейсбук” реагира – тези профили бяха изтрити, а отделните рекламни кампании за пропагандни постинги бяха спрени, но те определено не са всички. “Говорителка каза, че информацията е приета “много сериозно” и все още се проучва”, пише Оливер на 28 август. Той казва тогава, че от компанията още не са дали никаква информация кой е създала профилите и страниците и е платил рекламите. Не може категорично да се каже, че това е руско дело.

Сега от “Мета” заявяват: “Това е най-голямата и най-сложната руска операция, която сме прекъснали след началото на войната в Украйна. Тя се разпростира в над 60 интернет сайта, представящи се за новинарски издания и агенции. Работи и в профили в Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Twitter, платформите за петиции Change.org and Avaaz, и дори в LiveJournal”, се казва в официалното съобщение.

Разбиха най-голямата руска мрежа за дезинформация, манипулирала милиони европейци
Динамиката на създаване на сайтове и таргетирането на конкретни държави ясно показва как от средата на юли операцията се фокусира изключително върху Германия.

Атакувани са били държави с общо над 200 млн. жители: основно Германия, но и Франция, Италия, Украйна и Великобритания.

“Това представлява необичайна комбинация от изтънченост и груба сила. Фалшивите уебсайтове и използването на много езици изискват както техническа, така и лингвистична инвестиция. Усилването на ефекта в социалните медии, от друга страна, разчита предимно на грубовати реклами и фалшиви акаунти”, казват от “Мета”. “Заедно тези два подхода действаха като опит за разбиване и заграбване в информационната среда. Но липсваше сериозно усилие тя да бъде превзета дългосрочно.”

Според компанията повечето от използваните места и реклами са били открити и премахнати от автоматизираните ѝ системи, преди дори да започне нейното разследване:

  • Присъствие във Facebook и Instagram: 1633 акаунта, 703 страници, една група и 29 акаунта в Instagram
  • Последователи: Около 4000 акаунта следват една или повече от тези страници. По-малко от 10 акаунта са се присъединиили към тази група. Около 1500 акаунта са последвали един или повече от тези Instagram акаунти.
  • Реклама: около $105 000 разходи за реклами във Facebook и Instagram, платени главно в щатски долари и евро.
Манипулирана статия на "Гардиън", публикуана на изфабрикувания сайт – имитация на този на лондонското издание. Авторът Джонадан Флидланд, датата и часа на публикацията са запазени, но оригиалното съдържание за Борис Джонсън е подменено под заглавие "Видео: Разкрита е фалшивата инсценировка в Буча".
Манипулирана статия на “Гардиън”, публикуана на изфабрикувания сайт – имитация на този на лондонското издание. Авторът Джонадан Флидланд, датата и часа на публикацията са запазени, но оригиалното съдържание за Борис Джонсън е подменено под заглавие “Видео: Разкрита е фалшивата инсценировка в Буча”.

Любопитно е подробното описание на “Мета” какво обхваща и как действа мрежата за лъжи.

Много внимателно и детайлно са имитирани сайтове на известни европейски издания. Сред тях са Spiegel, The Guardian, Bild и италианската новинарска агенция ANSA. На тях се публикуват статии, критикуващи Украйна и украинските бежанци. Има и твърдения, че западните санкции ще имат обратен ефект и ще ударят тези, които ги налагат. След това започва прокарването на тези статии, оригинални meme съобщения и YouTube клипове през различни услуги, мрежи и платформи в интернет. От самото начало са изградени мини-брандове в интернет, използвайки ги за публикуване, повторно споделяне и харесване на антиукраинско съдържание на различни езици.

Оливер Клайн от ZDF посочи в края на август, че от фалшиви профили се публикува в секциите за коментари на публикации във Facebook и туитове на медии като Deutsche Welle, Tagesspiegel или Bayerischer Rundfunk, на популярни брандове като Mercedes и веригата за домашно обзавеждане XXXLutz или във Facebook профилите на посолството на САЩ, берлинската клиника Charité (където се лекува от отравяне Алексей Навални) или столичната организация на евроскептичната партия “Алтернатива за Германия” (AfD).

Той дава и пример за съчинена история, публикувана като видео на страница, силно наподобяваща тази на най-популярния таброид Bild:

Заглавието е “Тийнейджър е убит в Берлин заради спестяване на ток за улично осветление”. Във видеото се вижда полицейска операция със спасителен хеликоптер. Тя е съпроводена от тъжна музика и разказв: “16-годишният Мариус се прибирал с колелото си късно през нощта. Момчето не видяло дупката в тъмнината и паднал.” Кръвта му изтекла, защото минувачите не успели да го открият в тъмното.

Всичко в “репортажа” е лъжа: няма фатално падане – берлинската полиция не е запозната с подобен инцидент. Уличното осветление в Берлин не се изключва през нощта, за да се пести енергия. Видеото няма нищо общо с вестник Bild, а е на много професионално направен фалшификат.

Дезинформация за стотици милиони европейци – разбита е най-голямата руска мрежа след 24 февруари

Трол партито в социалните мрежи продължава, сбогом критично мислене (“Шок! Ужас! Бомба!”)

В същия дух са и пропагандни статии и фалшиви видеоклипове с дизайна на големия телеком t-online със заглавия като “Бербок се готви за ядрена война” (визира се външният министър на Германия – бел. ред.), “Канцлерът Шолц подписа смъртната присъда на Германия с икономическите санкции срещу Русия” и твърдения, че федералното правителство ограничава цената на хляба, принуждавайки пекарните да трупат загуби.

За много от фиктивните профили в социалните мрежи е характерно че:

Много от тези фалшиви акаунти, известни с английския термин sock puppet, имат поразителни прилики, разказва ZDF:

  • Профилната снимка е генерирана от изкуствен интелект, например от сайта thispersondoesnotexist.com. Затова винаги има само една профилна снимка на предполагаемото лице
  • Създадени са предимно през май и юни 2022 г.
  • Като място на пребиваване често се дава германски град
  • Много от профилите просто посочват Netflix за работодател и образование
  • Между пропагандните публикации някои от фалшивите профили споделят съдържание от други сайтове, за да симулират автентичност. Например снимки от ваканция, пейзажи или снимки на храна.
На мястото за снимка на профилите в социалните мрежи са поставени снимки като тази – напълно прилича на истински човек, но е генерирана от софтуера на сайта thispersondoesnotexist.com
На мястото за снимка на профилите в социалните мрежи са поставени снимки като тази – напълно прилича на истински човек, но е генерирана от софтуера на сайта thispersondoesnotexist.com

От “Мета” разказват, че видели редица канали в YouTube и Telegram, публикуващи едни и същи видеоклипове за покачващите се цени в Европа, причинени от санкциите срещу Русия, и обвиняващи украинските мигранти в кражби, вандализъм, проституция, насилие и пътуване по влаковете без билети.

“На 27 май [руската] операция пусна петиция на немски език на change[.]org, изискваща германското правителство да спре своята “неприемлива щедрост” към украинските бежанци. Тази петиция популяризира канал в Telegram, наречен News Freies Deutschland (Новини Свободна Германия) и беше подписана от акаунт в change[.]org, наречен Freies Deutschland (Свободна Германия). След това страница във Facebook без последователи, управлявана от операцията под същото име (създадена на 15 май), популяризира петицията и споменатия канал в Telegram. Във Facebook редица фалшиви акаунти започнаха да споделят връзката към петицията, канала на Telegram и страницата във Facebook, като същевременно се рекламират взаимно. В крайна сметка по-голямата част от споделянията на тези връзки във Facebook идват от собствените акаунти на операцията.”
Коментарите, създадени също от руската мрежа, са от типа на: “Най-после се появ итакава петиция! Отдавна я очаквам. Време е да въведем ред с мигрантите” или “На първо място трябва да се грижат за германците, съгласен съм с авторите”.

“В началото хората, които стоят зад тази дейност, положиха известни усилия да създадат свои собствени мултиплатформени, многоезични медийни брандове”, разказват от “Мета”.

“На 6 юни 2022 г. те създадоха бранд, наречен RRN или Reliable Recent News, хоствана на rrn[.]world. Този уебсайт работи на множество езици: английски, френски, немски, испански, италиански, китайски и арабски. Той публикува дълги статии и графики.(…) Фейсбук страниците на руските дипломатически мисии в Малайзия, Швеция, Унгария, Словакия и Бангладеш споделиха връзки към сайта.”

"Петиция" срещу бежанците от Украйна и фалшиви коментари до нея.
“Петиция” срещу бежанците от Украйна и фалшиви коментари до нея.

ZDF разказва за Андре Волф от клуб “Мимикама” в Австрия и неговият екип, които разкриват фалшиви новини повече от десет години и според собствените му думи той никога не е виждал толкова мащабна дезинформационна кампания:

“Прие напълно ново измерение”, казва той в интервю за ZDFheute. От една страна, защото трудно можете да различите сайтовете за фалшиви новини от оригиналите. От друга страна, самата маса от фалшиви новини също е уникална. Според Волф съдържанието винаги е едно и също: проруска и антиукраинска пропаганда.

Някой тук е изградил нещо много професионално в продължителен период от време. Това е внимателно обмислена пропагандна кампания, проведена до последната подробност, казва още австриецът.

Разбиха най-голямата руска мрежа за дезинформация, манипулирала милиони европейци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции