<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158067" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Директорът н�...

Разменените бебета в „Шейново” ще бъдат върнати на родителите си

06 Януари 2023
0 299

Разменените бебета в „Шейново” ще бъдат върнати на родителите си, съобщи NOVA.

За случая стана ясно в края на декември. Тогава от болницата потвърдиха, че е станала грешка в родилното отделение.

Вторият ДНК тест, направен по искане на една от майките, е потвърдил резултата на първия – децата не са при биологичните си родители.

Твърди се, че двете майки са дали принципно съгласие за размяна на бебетата. Преди това ще бъде извършен преглед на децата в медицинско заведение.

Две новородени са били разменени в столична болница

Разменените бебета в „Шейново” ще бъдат върнати на родителите си
Снимка: iStock

Проверката по случая в „Шейново” продължава.

Разследване се извършва от няколко институции – от Софийска градска прокуратура, през ИА “Медицински одит” към Министерството на здравеопазването, до Столична община, която е едноличен собственик на капитала на болница “Шейново”.

Директорът на “Шейново”: Случаят е низ от нелепи случайности, а грешката е на един човек

В началото на декември бе съобщено за две новородени, които са били разменени при раждането. Майката на едно от тях се усъмнила, че детето, с което се прибрала, е нейно. Момиченцето имало по-тъмна кожа и видимо не приличало на родителите си.

ДНК-тест е доказал размяната. Тя се е случила при раздаването на бебетата, като гривните на ръцете на децата и майките им са били с различни номера при освобождаването им от болницата.

На 14-ти декември е образувано досъдебно производство. Разпитани са десетки. ДНК-проби са взети и от двете майки. Установено е, че родителите, вписани в актовете за раждане, в действителност не са биологичните родители на децата.

Проверява се дали персоналът на болницата е допуснал неволна грешка или има умишлено процедурно нарушение. Според Наказателния кодекс за подобно действие се предвиждат до 2 години лишаване от свобода. Медицинските лица, за които бъде установено, че са допуснали грешка или са нарушили процедурата умишлено, ще носят административна и съдебна отговорност.

Разменените бебета в „Шейново” ще бъдат върнати на родителите си (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Daftar

    12 Юли 2023

    Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://accounts.binance.com/id/register?ref=V2H9AFPY

Покажи всички Скрий

Реакции