<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152414" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Радев не прие...

Разследват френския президент Макрон

24 Ноември 2022
2 85

Разследват френския президент Еманюел Макрон. Властите в страната проверяват за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната кампания на държавния глава за изборите през 2017 и 2022 година. Информацията е на френския вестник Le Parisien, пише NOVA.

Образуваното досъдебно производство от Националната финансова прокуратура на страната е възложено на трима следователи. Един от тях е Серж Турньор, който през 2017 г. повдигна обвинения срещу бившия премиер Франсоа Фийон. Това наложи оттеглянето му от предизборната надпревара, въпреки че според социологическите проучвания Фийон е имал шансове да изпревари Макрон.

Разследват френския президент Макрон

Макрон поема изцяло отговорността за действията си спрямо UBER

Разследването първоначално е започнало след доклад на Сената за пране на пари от частни консултантски компании и неплащане на корпоративен данък. Става ясно, че френският офис на американската компания McKinsey вероятно не е плащал данъци през последните 10 години. А държавните разходи за консултантски услуги са се удвоили за периода от 2018 до 2021, когато са достигнали 1 милиард евро годишно. Едва след претърсване на централата на McKinsey прокурорите са решили към чисто финансовия случай да добавят и подозрения за “фаворизиране” и “незаконно финансиране на кампания”.

Проврките са насочени към евентуални връзки между ръководителя на държавата и консултантската фирма McKinsey. Разследващите се интересуват от условията за възлагане на определени обществени поръчки за колосални суми.

На този етап, според източници на вестника, разследващите вероятно знаят само за връзки между обкръжението на държавния глава и McKinsey.

В същото време консултанти от тази фирма са работили по кампанията на Макрон. Това е станало по време на президентските избори през 2017 г., според вестник Le Monde. Твърди се, че дори са заемали определени позиции в президентската партия.

От прокуратурата не са коментирали информацията на вестника.

Разследват френския президент Еманюел Макрон

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции