<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102814" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Окончателно: ...

Разследват насилие над 90-годишен мъж в дом за възрастни (видео)

09 Октомври 2021
0 3225

Разследват насилие над 90-годишен мъж в дом за възрастни, съобщава БНТ.

За случая от дом за възрастни хора в столичния квартал „Драгалевци” сигнализираха близки на семейство пенсионери от София.

След три дни престой, те взели възрастния мъж със синина и кръвоизлив на окото, огромна рана на ръката и други охлузвания по тялото. Обяснението било, че едната рана е от падане по стълбите, а другата – от търкане с кисе, докато са го къпали. В медицинското обаче пише, че синините са вследствие на удари с твърди, тъпи предмети.

Видео показа учителски тормоз над дете със специални потребности в Бургас

Пенсионерите са изведени след намесата на полиция. От дома отричат и показват кадри от охранителни камери.

Сигналът подава Албена Ковачева, която е внучка на пострадалите. Възрастната двойка е настанена в дома на 1 октомври следобед от техния зет – Михаил, който подписва и договор. Месечната такса за дома е 700 лв. на човек.

Разследват насилие над 90-годишен мъж в дом за възрастни (видео)

„Всичко изглеждаше добре до първата вечер. Те по принцип всяка вечер се чуваха с двете си дъщери, но когато им звъннаха след настаняването в дома, първо даваше свободно, а след това телефонът беше изключен. На другия ден дойдох, за да разбера какво се случва. Обясниха ми, че телефоните са прибрани на съхранение в каса, защото са забранени. Не ни бяха предупредили за това”, разказва Михаил пред Нова телевизия.

Заради липсата на връзка с възрастните хора семейството им започва да се съмнява какво се случва. Многократно търсят управителя на дома, която им съобщава, че мъжът и жената са разделени.

„По думите на управителката баба ми не можела да съжителства с дядо ми. След 70 години брак… И след първия ден, прекаран в дома, баба ми нито питала за него, нито го търсела. Наложи се да викнем полиция, след като дядо ми се появи с посинено око, кръвоизлив и рана на ръката. Обяснението беше, че дядо ми е паднал по стълбите, а раната е от търкане с кисе”, обясни внучката на семейството – Анелия.

Според медицинското свидетелство обаче тези рани са получени след удари от твърди тъпи предмети.

Управителят представя друга версия. Тя посочи, че първият ден дядото е паднал по стълбите, а на следващия бил ударен от друг потребител.

„Когато е претърпял инцидент, смятам, че тя е трябвало да сигнализира близките. Сигнализирали сме полицията, очакваме някакво действие. Очакваме и записи от камерите”, добавя Анелия.

„Не може да има непрекъснато наблюдение. Няма как да се спре. Това може да се случи вкъщи. Може да се случи и на улицата. Няма как да се избегне. Това е нормално. Случва се да се сбият”, обясни категорична е управителката. След публикация в социалните мрежи, към Анелия са изпратени още няколко сигнала за притеснителни случаи в дома.

Тя разказа за две жени, които видели как бият възрастен мъж в двора на дома и сигнализирали прокуратурата. Впоследствие, по техните думи, върху оградата на дома е поставена плътна мрежа, която спира видимостта.

Случаят се разследва от полицията.

Разследват насилие над 90-годишен мъж в дом за възрастни

Източник и видео: БНТ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции