Сигнализирай!

Господарите преметнаха ало-измамник и спасиха спестяванията на пенсионерка

Gospodari.com
Gospodari.com
17.07.2018 г.
28
0

„Господари на ефира“ се внедри в схема за телефонни измами. Чрез подставено лице успяхме да се включим в подготвена измама и успяхме да спасим спестяванията на жертвата - пенсионерка.

 

 

Пред подставеното ни лице измамникът се представи по телефона като съсобственик на „магазинчета“ за бяла техника из цяла България.

 

„Имаме клиенти, които дават поръчки при нас, но нямаме такъв човек, който да отиде сам при нашите клиенти, да приеме само самата заявка от тях“, каза той.

 

Конкретната заявката, за която се договаряме, трябва да се занесе в Русе. „На свършен курс се плаща, на един работен ден, 250 лева чиста печалба“, гласи противоречивото обяснение на измамника. Който ни насочи към адреса на пратката, която трябва да е в жълта чантичка.

 

Приехме с охота ролята на муле в операцията. А във въпросната жълта чантичка се оказаха парите и златните накити на една възрастна госпожа, жертва на измамниците.

 

Тя обясни, че първо получила обаждане от „дъщеря си“, каквато всъщност няма, че била в болница и ѝ трябвали 40 000 лева. След това с нея говорил мъж, който казал, че ще я накълца, ако не им даде парите си. Накрая – „полицай“, ѝ казал, че тече акция срещу банда измамници и за това ще събере парите и ценностите ѝ, за да ги опазят той и колегите му.

 

Жената беше сложила 220 лева в жълтия плик – „немам повече, това е пенсията ми“, както и накитите си – пръстени и обеци.

 

""

 

В крайна сметка не можахме да се срещнем с телефонния измамник, така че той не е заловен.

 

В последните години схемите на телефонните измамници са станали по-сложни. Това са престъпления, които се извършват от дистанция – без пряк контакт между жертвата, „мулето“ (куриерът на ценностите) и извършителя. А напоследък измамниците дори действат от чужбина – например от къщи за гости в Румъния, където отсядат като туристи, обясни старши инспектор Златка Падинкова, която оглавява сектор „Измами“ в ГД „Национална полиция“.

 

 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.