Сигнализирай!

Архитект Здравков даде обещание за отварянето на булевард "Осми декември" (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
04.08.2021 г.
45
0

Архитект Здравков даде обещание за отварянето на булевард "Осми декември" пред репортера ни Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт. До разговора с него се стигна след като получихме сигнал за затворения вече над 8 месеца столичен булевард.

Сигналът

Преди месец влогърът Любо Жечев попита кандидатите за власт дали ще съдействат за решаването на казуса с бул. "8-ми декември", който е затворен вече повече от половин година. Въпреки обещанията, на практика нищо не се промени.

Живеещият в един от засегнатите квартали гражданин Александър Градинаров написа отворено писмо до редица институции и до медиите, в което настоява за отварянето на пътя. Ето и текстът на писмото:

Арх. Здравков даде обещание за отварянето на бул. "8-ми декември"
Нашата проверка на място

В деня, в който трябваше да се срещнем с г-н Градинаров, на място до обекта беше и Цветан Владимиров - един от инвеститорите, които строят мащабна сграда на бул. "8-ми декември". Именно този строеж е причина за затварянето на участъка.

Той носеше дебела папка с документи, удостоверяващи кореспонденцията между фирмата му и институциите - Столична община и ДНСК. От тази кореспонденция стана ясно, че проектът е стартиран още през 2009 година. Тогава са получени и разрешителни за промяна в Устройствения план на района и включването в него на планираната 75-метрова сграда. По това време е имало и одобрение от Столичния общински съвет.

Главният архитект на София Здравко Здравков е направил строителна виза на обекта, съобразно стария устройствен план. През 2019 година обаче се приемат промени, според които сградата не може да бъде с тази височина. Междувременно строителят получава разрешителни за укрепване на изкопа, който вече е реализирал. Но не и за строеж - такива според него трябва да се издадат автоматично на база на строителните визи.

Арх. Здравков даде обещание за отварянето на бул. "8-ми декември"
Позицията на арх. Здравко Здравков

Потърсихме мнението и на арх.Здравко Здравков по темата. Той обясни, че булевардът е затворен заради авария в следствие на незаконно строителство в района. По думите му строителят се е опитал на база разрешителното за укрепване да стартира и строеж на сграда - сходно на ситуацията на плаж Алепу от миналото лято.

РИОСВ-Бургас си „измива ръцете“ за Алепу? (РЕПОРТАЖ)

Архитект Здравков се ангажира до средата на септември движението по бул. "Осми декември" да бъде пуснато. Що се отнася до обвиненията от страна на инвеститора за искане на подкупи и рекет, той е категоричен, че тази страна от спора ще се решава в съда.

Архитект Здравков даде обещание за отварянето на булевард "Осми декември"

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.