Сигнализирай!

Здравната каса погна болницата, в която разкрихме съмнителна операция (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.09.2021 г.
24
0

Здравната каса погна болницата "Свети Панталеймон" в София, в която разкрихме съмнителна операция. Това разкри обърналата се към нас пациентка пред репортера ни Виктория Симеонова и оператора Константин Евтимов.

Агресия към екипа ни в болница със съмнения за злоупотреби (РЕПОРТАЖ)

Месеци след като ви показахме как пациентка се оказва оперирана в МБАЛ "Свети Панталеймон" в София, без дори да знае къде се намира болницата, от Националната здравноосигурителна каса се заеха със случая.

Сигналът

Преди няколко дни пациентка решава да провери здравното си досие чрез портала на Здравна каса. Така тя установява, че през 2019 година й е направена операция на таза и на долен крайник в МБАЛ “Свети Панталеймон” в София. По това време пациентката е била на работа, не си е взимала болничен. Тя дори никога не е посещавала това лечебно заведение. Нейното предположение е, че до това се е стигнало след теча на данни от НАП през 2019 година.

Учудена от видяното в Портала на НЗОК, обърналата се към нас веднага е сезирала Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването, Министерски съвет и Омбудсмана. До момента обаче не е получила отговор по жалбата си.

Здравната каса погна болницата, в която разкрихме съмнителна операция
Опитът ни да намерим ръководството на болницата

Репортерът ни Виктория Симеонова отиде в МБАЛ “Свети Панталеймон” в София и се опита да потърси представители на ръководството на лечебното заведение. С тях искахме да обсъдим това “медицинско чудо”. Опитът обаче далеч не беше успешен. Служителка на рецепцията опита да счупи камерата ни. А охраната изведе екипа ни без да получим отговор на въпросите си.

Така се стигна до тази агресия към екипа ни в болница със съмнения за злоупотреби. Съмнения, които очакваме да бъдат щателно проверени от Министерството на здравеопазването и от НЗОК.

Агресия към екипа ни в болница със съмнения за злоупотреби
От болницата заплашват пациентката

След излъчването на репортажа ни от болницата са потърсили пациентката и са я заплашили, че ще подадат жалба срещу нея. Според тях тя лично е дала личната си карта на друг човек, който да се оперира в лечебното заведение. Те я обвиняват в уронване на престиж и в клевета. Настояват тя да оттегли жалбата си.

Всичко това тя успява да запише с телефона си - в материала чувате запис от този разговор.

Становището на НЗОК по случая

Проверката на НЗОК по случая е установила, че действително пациентката не е била оперирана и болницата ще трябва да върне получената по клинична пътека сума. Други компетентни органи ще се заемат с проверката на автентичността на документите, които от болницата са предоставили.

Апелираме Прокуратурата да си свърши работата и да разкрие кой се е възползвал от личните данни на пациентката по този начин.

Очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция само на gospodari.com и на телефон *3333.

Здравната каса погна болницата, в която разкрихме съмнителна операция

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.