Сигнализирай!

Подправят документи в Софийския градски съд? (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.10.2021 г.
34
0

Подправят документи в Софийския градски съд? Или това е единичен случай на некоректни практики? Сигналът представят репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт.

Подправят документи в Софийския градски съд?
Съмнения за некоректни практики

Към нас се обърнаха Росица Тотева и адвокатът й Владислав Янев. Те споделиха някои критични моменти от дело, водено от тях в Софийски градски съд като втора инстанция.

По думите им съдебният състав е избран в противоречие на закона и наредбите, изискващи случаен избор на всички негови членове. Случайно избрана е всъщност само съдията-докладчик. Другите двама членове са назначени служебно от направилата избора зам.-председателка на Съда Стела Кацарова. Именно тя в последствие оглавява съдебния състав.

Другата страна по делото не е била редовно призована, твърди се още в сигнала. В деня на първото заседание адвокатът й е предоставил пълномощно от датата на заседанието. В същото време той е отговорил на жалбата на обърналите се към нас дни по-рано.

Според адвокат Янев в хода на делото също има груби нарушения. Едно от тях е разпореждане, издадено от съдия Кацарова. По време на заседание съдебният състав го трансформира в определение, за да може да бъде счетено за официален отказ от приемане на доказателства.

Когато адвокатът иска обяснение и да се запознае с документа, съдиите викат охрана и той е изведен от залата. Разбира за промяната едва след излизането на протокола от заседанието.

Жалби до СГС и Инспектората на ВСС

Обърналите се към нас са подавали жалби до Председателя на Софийския градски съд два пъти. И на двете жалби обаче отговорът идва от зам.-председателя Стела Кацарова, срещу която реално са сигналите.

От Инспектората при Висшия съдебен съвет пък твърдят, че не е в техните компетенции да извършат проверка по случая. Така на практика нарушенията се замитат под килима.

Подправят документи в Софийски градски съд?
Позицията на Софийски градски съд

Във връзка с поставените от Вас въпроси по въззивно гражданско дело № 5174/2020 г.:

Делото е образувано на 15.06.2020 г. и чрез системата за случайно разпределение на дела е определена Галина Ташева за съдия-докладчик по него. Съдия Ташева правораздава във въззивен ІV-А граждански състав заедно със съдия Стела Кацарова и младши съдия. Видно от протокола, на проведеното открито съдебно заседание, е била дадена възможност на въззивницата да конкретизира и обоснове процесуалната допустимост на исканията си. Предвид демонстрираното неуважение към съдебния състав, отстрана на нейния пълномощник и след неколкократни предупреждения да напусне залата, служители на „Съдебна охрана“ са извели адвоката от залата. Впоследствие съдебният състав се е отвел и делото е преразпределено на друг състав.

Пълномощникът на въззивницата е подал сигнал относно процесуалните действия на съдебния състав, на който председателят на СГС Алексей Трифонов е отговорил.

Разпределението на делата в Софийски градски съд се извършва от зам.-председателите и ръководители на съответните отделение в съда чрез системата за случайно разпределение на дела, чиито сървър се намира във Висшия съдебен съвет. Това е и причината съдия Стела Кацарова, в качеството на зам.-председател и ръководител на „Гражданско отделение – въззивни състави“, да преразпредели делото след отвода на състава й. Разпределението на делата може да се проследи в реално време на страницата на Висшия съдебен съвет. Към този момент по делото има четири отвода.

Сигнализирайте на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Подправят документи в Софийския градски съд?

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.