Сигнализирай!

Направихме си фалшив сертификат и влязохме с него (почти) навсякъде (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
28.10.2021 г.
25
0

Направихме си фалшив сертификат и влязохме с него (почти) навсякъде. Репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт се впуснаха в интересен експертимент. Оборудвани със скрити камери те обиколиха търговски центрове в София и Пловдив. И то как?

Прокуратурата повдигна обвинение на лекаря, хванат от “Господарите” да издава фалшив сертификат за ваксина срещу Covid-19 (видео)

Фалшив сертификат

Използвайки реалния си сертификат, репортерът ни смени QR кода. С генератор за кодове, тя направи код, водещ до сайта ни gospodari.com. Постави го на мястото на оригиналния и така се сдоби с напълно фалшив сертификат. При проверка с официалното приложение на his.bg се показва съобщение за неуспешно сканиране с източник gospodari.com.

С този сертификат Вики влезе успешно в 5 търговски центъра, 1 голям магазин и в ресторант. Само в един от търговските центрове забелязаха, че има проблем със сертификата и тя насочи вниманието им към причината за проверката.

Направихме си фалшив сертификат и влязохме с него (почти) навсякъде (РЕПОРТАЖ)
Мъж с чужд женски сертификат

Операторът ни взе напълно реалния зелен сертификат на нашата репортерка и с него влезе в общо 8 търговски обекта. Пред един от тях охранителят повече от минута разглеждаше сертификата, но не забеляза женското име на него. В друг според проверяващите значение има само датата на издаване на документа - там той дори не беше сканиран. В един от търговските центрове и в ресторанта никой не пожела да провери сертификатите на хората от екипа ни, а в друг търговски център проверката беше от голямо разстояние.

Направихме си фалшив сертификат и влязохме с него (почти) навсякъде
Двойният стандарт

Проверките може и да не са особено адекватни, но и за самите мерки има какво да се желае. В държавните институции виждаме блъсканица и хора без маски. Контролът граничи с нулата. Сходно е положението и в магазини за хранителни стоки и банки.

В същото време училищата все още са затворени - независимо дали учителите и децата са ваксинирани или преболедували вируса. Явно онлайн обучението е предпочитан вариант - независимо от последствията, до които може да доведе то.

Най-интересното от Уеба гледайте в новия епизод на "Господари на Уеба" с Мария Игнатова и Ненчо Балабанов!

Направихме си фалшив сертификат и влязохме с него (почти) навсякъде

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.