Сигнализирай!

Забраната за аборти в САЩ - риск за жените по цял свят ("Коментарът на Господарите")

Gospodari.com
Gospodari.com
28.06.2022 г.
25
0

Забраната за аборти в САЩ - риск за жените по цял свят - така я виждаме ние от "Господарите" и ви я представяме в материала на репортера Виктория Симеонова, редактора Дени Паскова и оператора Йохан Вирт.

Забраната за аборти в САЩ - риск за жените по цял свят

САЩ отмениха конституционното право на аборт (видео)

Милиони жени в САЩ ще загубят конституционното си право да направят аборт. Върховният съд в САЩ отмени решението „Роу срещу Уейд“ от 1973 година. То дава право на всяка една жена да избере дали да прекъсне бременността си. 

В момента 11 щата напълно забраняват абортите, а протестите срещу срамното решение на Върховния съд не закъсняха.

Адвокатът по права на жените Глория Оуред заклейми решението на Върховния съд и призова жените да не губят надежда.

Назадничавото и брутално решение на Върховния съд излага на риск всички жени подложени на тормоз, жените в етнически малцинства и тези, нямат финансовата и емоционална стабилност да имат деца.

Отмяната на „Роу срещу Уейд“ е историческо решение срещу основни човешки права. То е от значение за правата на жените по целия свят. И ако „страната на неограничените възможности“ оставя телата на жените си в ръцете на политици, какво ли очаква нас?

Много хора ще се зачудят защо говорим за отмяната на конституционно право в САЩ. Mного е просто – „Ако слизаме надолу, слизаме надолу заедно.“ В свят, в който жените все още живеят в сянката на патриархата и трябва да се притесняват и срамуват да стоят в пълна стая с мъже, когато са облечени с пола, е нужно да говорим за зачеркването на човешките права, колкото и далеч на картата да е то.

А ако САЩ ви се струва далеч и извън контекст, да не забравяме, че Полша е страна, в която има почти пълна забрана на абортите. Там има „регистри за бременност“, които съхраняват медицински данни, които могат да бъдат използвани от прокуратура и полиция, в случай, че бременността на дадена жена приключва. По този начин жените могат да бъдат проследени ако пътуват в чужбина, за да направят процедурата или ако поръчат хапчета за аборт или дори ако направят спонтанен аборт. 

Общото между тези срамни решения – групи съставени основно от мъже политици решават какво ще се случи с нечия матка. 

Знаете ли, чували сме всички оправдания. „Бебето е бебе от зачеването му.“ „Иисус Христос не би искал да направиш аборт.“ „Абортът е убийство.“

Не, не ги е грижа за човешките животи. Иисус го няма, за да каже какво точно мисли. И се оказва, че ембрион има повече права от една жена. И изглежда така сякаш им харесва да контролират жените. Да ги контролират и наказват. „О, забременяла си, защото си правила секс без да искаш да се репродуцираш – СРАМ!“ 

Какъв ще бъде изборът на Сара, която е системно тормозена от партньора си и разбира, че е бременна чак когато успява да избяга от него?

Какво ще прави Тина, която е на 13 и невинността и е отнета, защото е изнасилена и забременяла?

Какъв ще бъде изборът на Мария, която разбира по време на преглед, че детето и е с тежки увреждания несъвместими с живота?

Какво ако вместо да говорим за аборти, говорим за вазектомии? Спрете абортите от източника! Вазектомиите са обратими процедури. Всеки мъж може да си направи вазектомия и да се репродуцира чак когато е емоционално и финансово стабилен? A, какво!? Да не би мисълта за контрол над мъжко тяло да ви накара да се чувствате неудобно!? Тогава си гледайте работата. 

Абортите са убийство? А какво ако ви кажем, че номер едно причината за смърт на деца и тийнейджъри в САЩ са оръжията? Но законите за оръжията са доста по-меки.

А какво ако ви кажем, че един труп има повече права от една жена в САЩ? Ако починалият не е подписал декларация, че иска неговите органи да бъдат използвани за донорство, някой със същата кръвна група и показатели като него може да умира в другата стая, нуждаейки се от трансплантация. Ето как един труп има повече телесна автономия от една жена в САЩ.

Всички тези въпроси ви накараха да се чувствате неудобно? Чуйте думите на политическия коментатор Ана Каспариян – няма по-добър финал. А какво остава на нас – надеждата, че радикални решения като това няма да стигнат и до тук с влизането на определени политически партии в новия парламент.

https://www.youtube.com/watch?v=oYq5a37-ZFE

Е, скъпи приятели, следващия път преди да напишете в коментарите колко сте щастливи от закон, потъпкващ изконни права на жените, помислете - утре този закон може да стигне и до тук, да засегне вашата дъщеря, жена или приятелка. Хайде със здраве и до скоро!

Забраната за аборти в САЩ - риск за жените по цял свят

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.