Сигнализирай!

Близо 3 години Прокуратурата отказва да разследва полицейска агресия в Перник (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.07.2022 г.
16
0

Близо 3 години Прокуратурата отказва да разследва полицейска агресия в Перник - за това сигнализира Евелина Георгиева, която се обърна към нас. Разказа ѝ чуйте в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Сигналът

На 19 октомври 2019 година Евелина Георгиева, съпругът ѝ Светлин Георгиев, 11-годишната им дъщеря, майка ѝ и приятели са били в центъра на Перник по случай празника на града. Те са седнали на една от опънатите мобилни скари с маси и пейки. На съседната маса до тях е имало друга компания. Мъж на възраст около 60-70 години, видимо подпийнал, неколкократно е бутал Светлин Георгиев. При въпрос дали му пречи, мъжът опитал да го удари - неуспешно. Друг човек от компанията на възрастния господин обаче ударил майката на Евелина Георгиева. А жена от същата компания заплашила, че "ще се обади на когото трябва" и хората "ще видят какво ще стане".

Минути по-късно на място пристигнали полицаи. Те поискали личните документи на Евелина Георгиева и съпруга ѝ за проверка. Под предтекст, че е прекалено шумно, били изведени встрани от площада от полицаите. Там дошли още 7 полицейски служители и отвели семейството към патрулни коли.

Полицаите спрели близо до Районното управление в Перник. Демонстративно подпрели Светлин Георгиев и го били с палки и бухалки, докато мъжът бил с белезници. Минути по-късно го довели до районното и така следващите часове той и съпругата му били задържани. При посещение на лекар на място Светлин Георгиев не е получил помощ.

Ден по-късно мъжът излиза от ареста и отива на лекар. Установено е, че е със счупено ребро, има и много други контузии. Част от случилото се е записано от охранителни камери в района - неговото довеждане към районното, нарушената му походка, издаваща болка и жена му, която гледа как го водят по улицата.

Незаконен арест

След като са излезли от ареста, семейство Георгиеви са подали жалба срещу задържането. Установено е, че то е незаконно. РПУ-то е осъдено да заплати и съдебните разноски по случая.

Близо 3 години Прокуратурата отказва да разследва полицейска агресия в Перник

Арестът е извършен от полицай, чиято майка е жената, обадила се на полиция. А баща му е пияният възрастен мъж с агресивно поведение, станал причина за конфликта, твърди Евелина Георгиева.

Опит за търсене на справедливост

Семейство Георгиеви са подали незабавно жалба срещу полицаите в Прокуратурата. Оттам получават отказ от образуване на досъдебно производство заради липса на доказателства. Не им е позволено да направят лицево разпознаване на извършителите.

След обжалване съдът разпорежда на Прокуратурата да допусне лицево разпознаване. Въпреки него и въпреки всички записи от камери, медицинско становище и свидетелски показания Прокуратурата отново постановява отказ. Той предстои да бъде обжалван за втори път.

Отново напомняме на Прокуратурата, че нейното задължение е да разследва такива случаи, а не да ги прикрива, както се случва прекалено често. Продължаваме да следим темата, а вие продължавайте да сигнализирате на gospodari.com и на телефон *3333 за всякакви злоупотреби, измами и корупция.

Близо 3 години Прокуратурата отказва да разследва полицейска агресия в Перник

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.