Сигнализирай!

Кметът на Кюстендил се опита да се измъкне от въпросите ни за незаконното сметище (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.07.2022 г.
19
0

Кметът на Кюстендил се опита да се измъкне от въпросите ни за незаконното сметище, след като репортерът ни се опита да го покани в интервю да сподели гледната си точка. Чуйте докъде е способен да стигне той в репортажа на Виктория Симеонова и оператора Йохан Вирт.

Огромно незаконно сметище тормози жители на Кюстендилско от години (РЕПОРТАЖ)

Сигналът

От много години над село Радловци общински и частни фирми изхвърлят отпадъци. На това място няма официално регистрирано депо за отпадъци, такова липсва в цялата област Кюстендил. По документи отпадъците от Кюстендил би трябвало да се извозват до Перник. Уви, фирмите ги стоварват на незаконно сметище над село Радловци в близост до приют за кучета. От години жителите на района подават жалби до общината, прокуратурата, РИОСВ, Басейнова дирекция, омбудсмана, но резултат до момента няма.

Кметът на Кюстендил се опита да се измъкне от въпросите ни за незаконното сметище
Наглостта на кмета

Кметът на Кюстендил Петър Паунов има навика да отрича, че сметището изобщо съществува. Така направи и когато се опитахме да го поканим на живо да сподели гледната си точка. А след това обвини държавата за собственото си безхаберие. От размяната на реплики по телефона можете да чуете колко точно безочлив е човек, който знае много добре, че общински камиони изхвърлят отпадъците си в незаконно сметище. Знае и че санкциите за това излизат от бюджета на общината, която управлява вече 4 мандата.

Не е изненада, че разговорът приключи със затваряне на телефона. Така въпросите ни останаха без отговор:

Защо хората в Кюстендил плащат най-ниската такса смет в България, въпреки че всички са наясно, че именно това е сред причините за използването на нелегално сметище дори от общинските фирми за сметосъбиране?

Колко точно отпадъци са стигнали до депото в Перник, след като от общината твърдят, че те се карат там.? И къде са пътните листове на камионите, които уж са ги извозили в Перник, но някак боклуците са се озовали в Радловци?

Как точно ще се изгражда инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и на компостираща инсталация за близо 7 милиона лева по обществена поръчка при липса на законно депо за отпадъци на територията на цялата област Кюстендил?

Кой плаща всички санкции, които се налагат на общината заради престъпните ѝ действия?

Скоро ще чуем позицията по темата и на министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов. Дотогава се надяваме и главният прокурор Иван Гешев да види очевидните престъпления и да се сезира по многобройните сигнали.

Кметът на Кюстендил се опита да се измъкне от въпросите ни за незаконното сметище

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.