Сигнализирай!

Заплахи към активисти срещу замърсяването от ТЕЦ "Брикел" (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.11.2022 г.
23
0

Заплахи към активисти срещу замърсяването от ТЕЦ "Брикел" - за такива разказва един от потърпевшите пред репортера ни Виктория Симеонова.

Сигналът

От години ТЕЦ "Брикел" замърсява района на Гълъбово. Той неколкократно е бил затварян заради фрапиращите нарушения на екологичните норми, констатирани от институциите. Въпреки това се ползва с протекции, заради които отново е оставен да работи. Облаците черен дим над него обаче провокират някои жители на Гълъбово да протестират и да подават сигнали на институциите. Един от най-активните е общинският съветник Стефан Николов.

В отговор на неговите сигнали неколкократно той е бил канен на срещи с представители на РИОСВ-Стара Загора и ръководството на "Брикел". При една от срещите бившият изпълнителен директор на Екологичната инспекция и настоящ шеф на отдел "Екология" в ТЕЦ "Брикел" Румяна Димитрова си позволила да го заплаши - "ще го бушонирам накрая", заявява тя в отговор на въпрос как се пречиства пепелта, която пада при работата на ТЕЦ-а.

Заплахи към активисти срещу замърсяването от ТЕЦ "Брикел"

Макар Николов да не приема заплахата насериозно, тя говори повече от красноречиво за отношението на ръководството на ТЕЦ-а към проблемите, които той създава на местните жители.

Друг жител на Гълъбово - Точо Точев казва, че през последните години положението със замърсяването е станало тотално нетърпимо. Вместо да се предприемат мерки, изглежда институциите си затварят очите. В това време болните от ракови и дихателни заболявания се увеличава.

ТЕЦ “Брикел” отново бълва черен дим, няма кой да спре замърсяването (видео)

Нашият опит за разговор с ръководството

Опитахме да говорим с въпросния еколог на "Брикел" Румяна Димитрова или с изпълнителния директор на ТЕЦ-а Янилин Павлов. Те обаче се скриха от въпросите ни. Охраната не ни допусна не само до среща с тях, но не позволи и дори да се чуем по телефона. Няма и кой да вдигне посочените на сайта на ТЕЦ-а телефони за контакт.

Ние ще продължим да търсим представителите на "Брикел". Ще търсим и настоящия екоминистър проф. Росица Карамфилова, което лично е подписала комплексното разрешително за дейност на ТЕЦ "Брикел".

Очакваме сигналите ви за всякакви злоупотреби, измами и корупция на gospodari.com и на телефон *3333.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.