Сигнализирай!

Защо София трябва да има нощен градски транспорт? (Коментарът на "Господарите")

Gospodari.com
Gospodari.com
23.11.2022 г.
41
0

На 7 април 2018 г. в София се случи нещо, чакано дълго време от мнозина - тръгна нощният градски транспорт. Години наред се събираха подписи на главни локации в столицата и гласовете на гражданите най-накрая бяха чути.

Столична община (СО) обяви 4 линии - N1 (ж.к. “Люлин 1, 2“ – ж.к. “Младост 4“), N2 (кв. „Обеля“ – ж.к. „Студентски град“), N3 (ж.к. „Овча Купел 2“ – ж.к. „Левски“ (Автостанция Изток) и N4 (ж.к. „Дружба 2“  между ж.к. „Гоце Делчев“).

В търсене на билет за градски транспорт (РЕПОРТАЖ)

Спаси София

Те се движеха през 40 минути, а времето за прекачване между линиите на общата спирка на пл. „Княз Александър Първи“ беше 5 минути. През близо двете години, в които нощният транспорт съществуваше, почти всяка вечер на площада се събираха десетки хора. Млади студенти, прибиращи се вкъщи, възрастни хора, видели се с приятели, служители, току-що приключили работа, хора, прибиращи се от късна кинопрожекция или вечеря. Както през деня, така и през нощта, софийските автобуси събират всякакви хора, пътуващи по всякакви причини и във всякакви посоки.

Близо 2 години софиянци най-накрая се чувстваха като европейци.

Това винаги е бил един от доводите за нуждата на транспорт през нощта - всяка европейска столица осигурява на гражданите и туристите си начин да се придвижват. В това число бихме искали да включим и Бургас, който не е столица, но пък се опитва да направи живота на гражданите си малко по-лесен.

БулФото

В началото на пандемията от Covid-19 работата на столичния транспорт бе преустановена - билети не се продаваха от шофьора, а нощният градски транспорт бе ненужен. Повече от 2 години по-късно, от N-ките ни вест, ни кост. А СО не коментира какво е несигурното им бъдеще.

Всъщност, единственото споменаване на "експерименталният нощен градски транспорт" бе тази година, когато се обявиха промените в документите за пътуване. През лятото бе съобщено, че годишната карта, която е на цена от 365 лв. за всички над 26-годишна възраст, ще има няколко бонуса. Един от тях беше и безплатно пътуване с нощния градски транспорт, за който преди не важаха абонаментните карти и бе необходимо да се закупи билет на цена от 2 лв.

Нищо че няма нощен градски транспорт, важното е да можем да се возим безплатно!

Времевите билети влизат в сила в столичния градски транспорт

Днес "Спаси София" публикува следното:

"Тъй като от Нова година такситата поскъпват с нови 15%, Общината е длъжна да осигури евтина, безопасна и удобна алтернатива. Затова Борис Бонев внесе доклад в СОС, който ще се гласува утре. Всеки голям европейски град, включително и балкански, имат нощен транспорт. Това не е "лигавщина за пияници и наркомани", а необходимост за хилядите, които работят до по-късно. Това е възможност и за задвижване на културния живот в столицата - важна част от т.н. нощна икономика на града, както и начин да се намалят пътните инциденти".

Спаси София

Организацията бе движещата сила за въвеждането на нощния транспорт през 2018 г. и продължава да се опитва да го върне. Но нека видим защо всъщност е важен той за София.

1."От Нова година такситата поскъпват с нови 15%".

Миналия месец шофьорите протестираха за увеличение на тарифите, като те претендираха за 20%, но председателки съвет в Столичния общински съвет (СОС) реши само 15%. Припомняме, че в началото на 2022 година те вече претърпяха едно увеличение от цели 30%.

Такситата ще поскъпнат с 15% от 1 януари 2023 година

Освен такситата обаче поскъпва и всичко останало. Услугите и консумативите, които ползваме, постоянно се покачват, а магазините не смогват с обновяването на етикети. Това прави нормалния живот на софиянеца все по-труден. Ако не можем да се изхранваме и да си плащаме сметките, надали ще се качваме на таксита или ще стоим до късно, за да ни се наложи такава услуга.

Много от хората, членуващи в съветите, взимащи подобни решения, може би мислят, че хората просто ще въздишат тежко и ще продължават да ползват скъпите услуги. Реалността обаче не е такава. Поскъпването се търпи до един момент, а след това вече се търсят алтернативи. В София се ползва услугата "Максим", както и стотиците електрически тротинетки.

А да не говорим колко е трудно напоследък да си повикаш такси след 22 ч.

БулФото
2. "Всеки голям европейски град, включително и балкански, имат нощен транспорт."

Следните европейски столици предлагат нощен градски транспорт - Брюксел, Прага, Копенхаген, Хелзинки, Париж, Берлин, Атина, Будапеща, Рейкявик, Дъблин, Рим, Вилнюс, Осло, Амстердам, Полша, Лисабон, Братислава, Мадрид, Стокхолм, Любляна, Варшава, Лондон, Букурещ, Белград и Виена.

Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Норвегия, Нидерландия, Полша, Словакия, Испания, Швеция и Обединеното кралство имат нощен транспорт в повече от един град.

Турция и Швейцария не осигуряват редовен нощен транспорт в столиците си, но пък осигуряват в най-населените места - Истанбул и Измир, както и Цюрих.

В някои страни (Хърватия, Малта и по-малки градове в много страни в Западна Европа) предоставят временен нощен транспорт между петък и неделя.

Почти цяла Европа има нощен градски транспорт.

Спаси София
3. Типична европейска столица

Това със сигурност не е София. Не защото е мръсна или сива, дори не е защото няма нощен транспорт. Много столици на Стария континент са много по-мръсни и много по-сиви. Разликата обаче е в управлението на града. Повечето ключови населени места се фокусират върху разрастването на туризма и ако не им пука за гражданите, то им пука за туристическия джоб. Много неща са направени за улеснение на посетителите, защото туризмът е ключов за развитието на държави и градове.

В София обаче не може да кажем, че виждаме опити от СО да направи града по-благоприятен за чужденците. Липса на информационни табла на английски и дори късен транспорт от най-заетото летище в страната. Наистина е тъжно, когато се разминеш с някого и чуеш да казва на английски: "Представи си да живееш тук", последвано от кикотене.

Ако погледнем "провинцията", следващите по големина градове се справят много по-добре в почти всички аспекти. Да речем Пловдив - Европейска столица на културата, цветен град, събрал в себе си история, изживявания, храна и живот. Много българи дори го определят като любимия им град у нас. Или Бургас, макар да е лишен от прозвището "морска столица", градът не спира да се развива, многократно определян като "най-добрия град за живеене", с чисти и равни улици. А и почти не остана място от центъра, което да не е ремонтирано и направено приятно за отдих и разходка.

В България има много градове, които могат да процъфтят, ако отговарящите за тях го искат.

Люксембург отчете позитиви от безплатния градски транспорт

4. Ах, тези купонджии

Липсата на нощен градски транспорт няма да попречи на хората да се забавляват. Нощният живот е важна част от всеки един голям град. Благодарение на него стотици хора има работа, а стотици други разпускат и имат какво да правят. Той не включва само пиене, наркотици и "утайката на обществото", както доста хора си мислят. Включва танци, музика, изкуство, вкусна храна и много смях. Позволява на гражданите и посетителите да разнообразят ежедневието си и да се почерпят за добре свършена работа през деня, за взет изпит или просто ей така.

А и да не забравяне, че Нощ на музеите, Нощ на театрите и Нощ на литературата се случват... през нощта.

Важно е да се отбележи, че все пак има много хора, които консумират алкохол вечер. Част от тях се качват в колите си след това. Възможността за друг начин за придвижване може значително да намали инцидентите на пътя посред нощ.

Трети ден софиянци дишат опасно мръсен въздух, а Фандъкова бездейства

БулФото
5. Просто защото трябва

След години спорове и дискусии по темата, е време да приемем, че липсата на нощен градски транспорт е просто смешна. Ограничава гражданите и пречи на бизнеса. Нелепо е страна в ЕС да има столица, която да заспива в полунощ. Вместо да е място за възможности, по-скоро е поела по пътя на пенсионерски град. А твърдението, че автобусите са вървели празни, е невярно. Да, не всеки автобус на всяка линия е бил пълен всяка вечер. Но между петък и неделя те кипяха с живот и хора с румени бузи, а през останалите дни, поне с N2, не беше скучно.

Липсата на нощните линии се усеща и ще продължава да е така.

Автор: Радина Драгиева

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.