<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148796" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте с колко...

Такситата ще поскъпнат с 15% от 1 януари 2023 година

27 Октомври 2022
1 346

Такситата ще поскъпнат с 15% от 1 януари 2023 година. Това реши председателки съвет в Столичния общински съвет (СОС) за минималните и максимални тарифи в таксиметровия бранш.

Шофьорите в София искаха 20% увеличение, но и това решение е достатъчно да сложи край на протеста им.

Таксиметровите фирми в София искат ново увеличение на тарифите

Такситата ще поскъпнат с 15% от 1 януари 2023 година
БулФото

Увеличението ще влезе в сила от 1 януари 2023 г., защото е нужно технологично време, за да се приложи актуализирането на цените. Ще се запази съществуващото съотношение между минимални и максимални цени на километър за дневна и нощна тарифа. А 15-процентното увеличение ще важи за тарифите през цялото денонощие.

Комисията по транспорт и пътна безопасност одобри и друго искане на бранша. Таксиметровите шофьори искаха намаление на т. нар. алтернативен данък за таксиметров превоз. Местният налог ще бъде в размер на 300 лв., а мярката е антикризисна и цели да подпомогне превозвачите заради инфлацията и високите цени на горивата, най-вече на метана.

Данъкът върху таксиметровия превоз е в размер на 850 лв. От тази сума само 300 лв. ще бъдат заплащани от самите шофьори. Останалите 550 лв. се очаква да бъдат поети от държавния бюджет догодина, чрез компенсиране в бюджета на Столичната община.

Такситата ще поскъпнат с 15% от 1 януари 2023 година
БулФото
Какво се случва със сигурността на шофьорите?

Законови промени след убийството на колега искат таксиметровите шофьори

Няма информация за друго искане, което шофьорите имаха – връщането на паник бутона в автомобилите. Припомняме, че по-рано този месец, след скандал на пътя, почина таксиметров шофьор. Неговите колеги протестираха, като затвориха два ключови булеварда в столицата. Те споделиха, че постоянно им се случва да качват агресивни пътници, но преди е имало начин, по който да се предпазят. Освен паник бутони, те са имали и метод за сигнализиране на колеги в околността, които да се притекат на помощ. Не се знае дали това също е било коментирано и дали ще има промяна в този аспект на работата им.

Такситата ще поскъпнат с 15% от 1 януари 2023 година

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции