<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151159" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Криминалист: ...

Трети ден софиянци дишат опасно мръсен въздух, а Фандъкова бездейства

16 Ноември 2022
0 803

Със застудяването идват и така познатите на столичани проблеми с мръсния въздух. Както и също за съжаление познатото бездействие на Столична община.

Вече три дни станциите за измерване на качеството на атмосферата на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) отчитат сериозни превишения на допустимите норми на канцерогенните фини прахови частици (ФПЧ10), които са изключителни опасни за човешкото здраве.

Кметът Йорданка Фандъкова и нейният екип не са предприели никакви ефикасни мерки. Нито за подобряване на качеството на въздуха, нито дори за предупреждение на гражданите.

Подариха “опакован въздух” на МОСВ за Деня на чистия въздух

Вчера на всички шест станции на ИАОС в София бе регистрирано превишение на допустимата среднодневна норма на ФПЧ10, която е 50 микрограма на кубически метър. Най-лошо е било положението в „Хиподрума“, където запрашаването е доближило 120 мкг/куб.м. Мобилната станция на ул. “Париж”, която следи въздуха в центъра, е засякла почти 100 мкг/куб.м. Същото е било и положението в “Надежда”. Станциите в „Павлово“, „Дружба“ и „Младост“ пък регистрират около 75 мкг/куб.м.

В понеделник е било отбелязано трайно превишаване на нормите в „Хиподрума“, „Надежда“, „Павлово“ и в центъра. През изминалата нощ ситуацията е била дори по-зле на някои места, но за щастие въздухът е започнал да се изчиства през деня.

Мерките на Столична община

Ако посетите сайта на Столична община, няма да намерите нищо за опасния за здравето столичен въздух. Нито на началната страница, нито в секция “Новини”. Ако пък посетите “Информационна система за въздуха”, секцията, която се вижда веднага след като сайтът зареди, отново няма да намерите информация. Но в скритата “За въздуха” може да видите “предприетите мерки”.

Трети ден софиянци дишат опасно мръсен въздух, а Фандъкова бездейства

На първо място виждаме призив “към гражданите да ограничат използването на лични МПС. По възможност пътуванията да се извършват с обществен транспорт, споделени форми на пътуване, придвижване с велосипед или пеша (когато е приложимо)”. Тоест, трудно може да се нарече предприета мярка, тъй като не се предприема от СО, а индивидуално от всеки гражданин. Да не говорим, че ако някой случайно би се решил да пътува с градски транспорт, само заради молбата на СО, то надали изобщо би видял призива.

Живеем с 2,2 години по-малко заради мръсния въздух

Напълно шокиращо, но други две от “мерките” също са действия само и единствено на гражданите – ограничаване на използването на камини и избор на екологично отопление.

В забутаната страница кметството се заканва също да прави извънредно проверки на строителни обекти и източници на замърсяване.

Трети ден софиянци дишат опасно мръсен въздух, а Фандъкова бездейства
И ето така СО бори опасно мръсния въздух – никак.

Ако трябва да предложим по-ефикасен начин, на първо място бихме сложили секцията “За въздуха” на видимо и лесно достъпно място. А когато има превишаване на нормата от 50 мкг/куб.м, би следвало това да е първото нещо, което читателят да види. След това би се очаквало да се предложат адекватни мерки, а не молба към гражданите те сами да предприемат такива.

Такава бе зеленият билет, който преди няколко години бе въведен, но използван само няколко пъти. Той позволяваше запукване на еднодневна карта за градския транспорт на стойност 1 лев. Тя даваше неограничен брой пъти превоз с всякакъв градски транспорт. Зеленият билет бе въведен точно заради мръсния въздух. Идеята беше да се пуска от време на време, когато нивата са повишат, за да стимулират гражданите да пътуват без личните си автомобили.

От дълго време не сме чували за зеления билет и може би няма още дълго да чуем.

Трети ден софиянци дишат опасно мръсен въздух, а Фандъкова бездейства

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции