Сигнализирай!

Топ 5 скандални записа на български политици (Коментарът на “Господарите”)

Топ 5 скандални записа на български политици събра в Коментарът на "Господарите" репортерът ни Виктория Симеонова.

Заседание на "Продължаваме промяната"

Миналата седмица избухна поредният скандал със записи, на които чуваме от политиците неща, които им се иска да не бяхме чували. Отцепникът от “Има такъв народ” Радостин Василев напусна и “Продължаваме промяната”, а на пресконференция пусна записи, които лично той определи като "ужасен" и "скандален".

След това Василев публикува целия близо 5-часов запис, който е направил уж за лична употреба. Ето и най-интересните моменти от него:

"Хората, които ще назначим в службите, са одобрени от посолствата", заявява Асен Василев. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" е категоричен, че ако мандатът се реализира и имат свое правителство, трябва да се освободят всички шефове на агенции и служби, "законно или незаконно".

Кирил Петков пък предизвика международен скандал с твърдението си за контакт с Урсула фон дер Лайен. По думите му тя го е посъветвала от ПП да "заобиколят правилата" за влизане в Еврозоната.

Чуйте пълния запис, който Радостин Василев твърди, че е направил от заседание на ПП (аудио)

"Ало, Ваньо"

2011 година - разпространен е записан телефонен разговор: на премиера Бойко Борисов и тогавашният директор на митниците Ваньо Танов. Разговорът е във връзка с митническа проверка във фабриката за бира на бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата. Три години по-късно прокуратурата прекрати разследването. И Танов, и Михов вече са покойници.

"Банкягейт"

През 2013 година избухна скандалът със записите от къщата на премиера Борисов в Банкя. Тогава беше публикуван негов разговор с бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. Тримата коментираха образувано срещу Найденов дело. Прокуратурата не видя престъпление в записа, по-късно разследването срещу Найденов беше прекратено, a Кокинов беше отстранен от съдебната система

"ПКП и съм ги таковал с 200"

През лятото на 2021 година два други скандални записа бяха разпространени в публичното пространство. В тях чуваме гласа на Бойко Борисов, който използва меко казано нецензуриран език, описвайки процесите в държавата. Той нарича вероятно Цвета Караянчева "проста кърджалийска п*тка". А за свои колеги-премиери на други държави казва, че ги "е е*ал с 200".

Заседание на Демократична България

Миналата година от "Има такъв народ" разпространиха откъси от запис на заседание на Демократична България в Парламента. Погрешка пълният запис е бил пуснат онлайн на сайта на Дарик радио. В записа чуваме призив от Христо Иванов той да бъде свален от медията, тъй като е от закрито заседание. Часове по-късно обаче пълният запис беше разпространен от ДБ, защото според тях няма какво да се крие в него. И далеч не съдържаше нецензурния език, с който сме свикнали от записите с гласа на други политици.

Изводите

Политиците се състезават кой ще бъде по-подслушван и ще каже повече глупости, когато мислят, че няма да ги чуят избирателите им. Службите мислят как да наместват пластовете в определена посока и в точните моменти да се разпространяват точните записи. Прокурори, политици и съдии се замерват със записи и ни занимават с моноспектаклите си за пред медиите, вместо поне за малко да заработят и да правят това, което са обещали.
Сега на мода е записът от срещата на ПП, който дори звучи твърде меко и някак възпитано на фона на нещата, които сме чували. Но това не говори добре за тях. Говори зле за всички нас - явно просто вече сме свикнали да чуваме и виждаме всичко от нашите политици.

И все пак - следващия път, когато се появят представени като скандални записи, помислете - наистина ли са толкова скандални, колкото ги описват и кой има интерес те да бъдат публикувани.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.